Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki sağlık yetkilileri, Butembo kenti yakınlarında bir şehirde yaşayan bir kadının Ebola sebebiyle öldüdüğünü söyledi ve bu Ebola salgınını kontrol altına almak için zamanla yarıştığını açıkladı. 

Kadın, 1 Şubat'ta semptomlar göstermeye başladı, iki gün sonra hastanede öldü.

VÜCUTTA KENDİNİ GİZLEYEBİLİYOR

Sağlık bakanı Eteni Longondo RTNC'ye verdiği demeçte, "1 Şubat'ta hastalığın belirtilerini gösteren bir çiftçi, Ebola'dan sağ kurtulan bir kişinin karısıydı" dedi. 

New England Journal of Medicine'de yapılan bir araştırmaya göre, virüs hayatta kalan erkeklerin menisinde üç yıldan fazla yaşayabilir.

SEMPTOMLARI ÇOK ŞİDDETLİ

Duyuru, virüsün 1976'da Ebola Nehri yakınında keşfedilmesinden bu yana Kongo’daki on ikinci Ebola salgınının başlangıcını işaret ediyor. Semptomlar, yüksek ateş ve kas ağrısı, ardından kusma ve ishal, deri döküntüleri, böbrek ve karaciğer yetmezliği, iç ve dış kanama olan virüs, 3 ay önce 130 kişiyi enfekte etmiş ve 55 kişiyi öldürmüştü. 

40 binden fazla kişiye uygulanan Ebola aşılarının yaygın olarak kullanılması hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı oldu.

ÇİFTE SALGIN ÜLKEYİ ZORLAYACAK

Hali hazırda corona virüs salgınıyla başa çıkan ülke, Ebola salgınının sağlık sistemine oluşturacağı yükle oldukça Kongo’yu oldukça zorlayacak gibi gözüküyor. 

Ülkede neredeyse 24 binlere dayanan corona vakasını 681 ölüm izliyor.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 50

Ebola vakasının bulunduğu şehrin sakinlerinden Vianey Kasondoli, "Bu sinir bozucu çünkü temaslılar hareket edecek ve onları bulmak zor olacak" dedi ve "Hükümet ve sağlık bakanlığı hastalığı bir an önce kontrol altına almalı" şeklinde ekledi. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Ebola kaynaklı ölüm oranı yaklaşık yüzde 50'dir. Ayrıca, Ebolaya neden olan virüsün yarasalarda bulunduğuna inanılıyor.
 (Guardian)