Vaka sayılarının omicron varyantının etikisiyle artmasıyla hizmet için seferberlik bekleyen aile hekimleri Sağlık Bakanlığının 'ceza yönetmeliği' ile hüsrana uğradı. Aile Hekimliği Dernekleri Federasyonu AHEF, “Aile hekimliği sisteminin kahramanları cezalandırılıyor. Sağlık çalışanları demoralize; birçok ilde birçok aile hekiminin sözleşmeleri feshedilmiştir. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz” ifadeleriyle tepki gösterdi.


CEZA PUANINA GÖRE FESİH EDİLİYOR


Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu da (AHEK)Açıklamada, “Ceza yönetmeliği ile iş güvencemiz İlçe Sağlık Müdürü ve İl Sağlık Müdürlüğündeki çalışanlardan oluşan 5 kişilik bir komisyonun keyfiyetine bırakıldı. Bu komisyon ceza yönetmeliğinde sözü edilen ceza puanlarını veren kişilerden oluşuyor. Siz eğer uygunsuz bir isteği yerine getirmezseniz, ya da bu komisyonda çalışan kişilerin rapor ve benzeri taleplerini karşılamazsanız hakkınızda hemen bir soruşturma açarak bu ceza puanlarını biriktirebiliyorlar. Daha sonra kendi verdikleri bu ceza puanlarına göre sözleşme feshine gidiyorlar” denildi.

'UYGULAMA CEZALANDIRMA AMAÇLI'

Sözleşmesi feshedilen bir aile hekimine hastanın istediği ilacı yazmaması üzerine ceza puanı verildiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı;

“Akılıcı ilaç kullanımı, gereksiz ilaç tüketilmemesi için kampanyalar yapan Sağlık Bakanlığı bu gerekçe ile ceza verip daha sonra sözleşmeyi fesih etmeye kalkabiliyor” ifadeleri kullanıldı. Sözleşmenin sadece cezalandırma amaçlı yapıldığına ise şu örnek gösterildi; “Komisyonun anlam veremediğimiz kararı ile sözleşmesi fesih edilen aile hekimlerine yine aynı birimde görevlendirme çıkarttılar. Hem aile hekimliği yapamaz diye sözleşme feshi yapıp, hem de aynı kişiye yine aile hekimliği birimine görevlendirmek bu uygulamanın sadece cezalandırma amacıyla yapıldığını gösteriyor.”


'HAKSIZ HUKUKSUZ UYGULAMA'

30 Aralık Perşembe akşamı komisyon kararı ile sözleşmesi fesih edilen hekimlerin bugün Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışmaya devam ettiklerine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Bizler salgın boyunca canla başla çalışan, hastalanan, hayatını kaybeden aile hekimleri olarak hastalarımızın sağlığı için çalışmaya devam ediyoruz. Bu dönemde on binlerce hasta aile hekimsiz kalmaya, salgının kahramanları denilen sağlık çalışanları ise daha fazla tükenmeye doğru gidiyor. Haksız, hukuksuz kurulmuş bir komisyonun kararları ile ne yapacağımızı bilemez durumdayız. Aile hekimliği yapamazsınız diye yazı geliyor ama devamı yok. Sağlık Bakanlığının bu haksız hukuksuz uygulamayı ivedilikle çözmesini bekliyoruz.”