Köpeklerin inanılmaz koku alma duyusu, kanser ve corona virüs gibi insanlardaki hastalıkları koklama yeteneklerini, en iyi onkolojik araştırmaların bazılarını geride bırakan bir doğrulukla göstermiştir.

Güney Kore'deki Myongji Üniversitesi'ndeki önde gelen araştırmacılar yaptıkları araştırmada solucanların köpeklerden daha çok işe yarayacağını buldu. 

‘KOKUYA GÖRE HAREKET EDİYOR’

Kurumun College of Natural Science birimindeki araştırmacılar, mikroskobik solucanların akciğer kanserinin koku moleküllerini tıpkı köpeklerin yaptığı gibi ve çok daha düşük maliyetle algılayabildiğini buldu. Başarılı deneylerinin sonuçları, bu hafta 24 Mart'a kadar American Chemical Society (ACS) İlkbahar 2022 toplantısında sunuluyor.

Projenin baş araştırmacısı Shin Sik Choi, "Akciğer kanseri hücreleri normal hücrelerden farklı bir koku molekülü seti üretiyor. Toprakta yaşayan bu solucanların belirli kokular tarafından çekildiği veya itildiği iyi biliniyor, bu yüzden yuvarlak solucanın akciğer kanserini tespit etmek için kullanılabileceği fikrini bulduk" dedi. 

‘İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ’

Araştırmacılar, sağlıklı olanların aksine daha fazla solucanın akciğer kanseri hücrelerine yöneldiğini görmek için bir saat bekledi. Genel olarak, solucanlar yaklaşık yüzde 70'lik bir doğruluk oranına ulaştı. Araştırmacılar şimdi, testlerin daha doğru ve verimli hale getirmenin ve diğer kanser türlerine uygulamanın yollarını arıyor.

Choi, “Yöntemlerimizin hastalarda akciğer kanserini erken bir aşamada tespit edip edemeyeceğini öğrenmek için tıp doktorlarıyla işbirliği yapacağız” dedi. (The New York Post)