Akciğerde pulmoner nodüller adı verilen iki tür büyüme vardır: iyi huylu veya kötü huylu. Nedenleri arasında enfeksiyonlar ve sarkoidoz gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar bulunur.

NODÜL NEDİR?

Nodül, etrafı havalı akciğer dokusu ile çevrili, sayıca tek, çapı 3 cm’den küçük, sınırları belirgin,  genelde yuvarlak, beraberce lenf bezi büyümesi ve ya sıvı gibi durumların eşlik etmediği, akciğer içinde yerleşmiş lezyondur. Akciğerde görülen nodülün iyi veya kötü huylu olduğunun ayırt edilmesinde kullanılan özellikler nodül boyutu, kenarı, kalsifikasyon varlığı, dansite özellikleri ve büyümesidir. Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm’den büyüktür.

Nodülün cidarının düzensiz olması kanser riskini yaklaşık 5 kat arttırırken, nodül içinde kalsifikasyon (kireç birikimi) iyi huylu olma olasılığını arttırır. Solid nodüller, yani içi kistik veya sıvı ile dolu olmayan nodüller, kanser açısından yüksek risklidir. Akciğerde kitle dendiğinde genellikle solid nodülden bahsedilir.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Çoğu akciğer nodülü kötü huylu olmamasına rağmen, kanseri temsil edenlerin tedavi edilebilir olduklarında, seyrinin başlarında tespit edilmesi çok önemlidir. Genellikle göğüs röntgeni ve BT taramalarıyla teşhis edilir.

Nodül yeterince küçükse veya özellikleri kanser riski olasılığının çok düşük olduğunu gösteriyorsa, doktorunuzun nodülü zaman içinde tekrarlayan göğüs görüntülemesiyle takip etmesi muhtemeldir. Nodül zamanla büyümezse iyi huylu olduğu doğrulanır. İlgili bir büyüme hızı not edilirse, ek değerlendirme önerilebilir. Taramalar arasındaki aralık ve takip süresi, nodülün boyutuna ve malignite riskine bağlıdır.

PET taraması, bir nodülün kötü huylu mu yoksa iyi huylu mu olduğunu bulmaya da yardımcı olabilir. PET taraması, nodül tarafından emilen glikoz gibi radyo-etiketli bir madde kullanır ve nodülün metabolik aktivite seviyesinin bir resmini sağlar. Kötü huylu hücreler, normal hücrelere göre daha hızlı metabolik hızlara sahiptirler, bu nedenle daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle daha fazla radyo etiketli maddeyi emerler.

Biyopsi, küçük bir doku örneğinin nodülden çıkarıldığı ve böylece mikroskop altında incelenebildiği bir prosedürdür. Bir büyümenin kötü huylu olma olasılığını dışlamak için diğer testler sonuçsuz kaldığında yapılabilir.

PULMONER NODÜLLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Pulmoner nodül iyi huylu ise genellikle tedavi gerektirmez. Aktif bir enfeksiyon bulunursa veya vücutta bir iltihap hastalığı teşhis edilirse, tedavi, tanımlanan duruma ve mevcut semptomlara dayalı olacaktır.

Nodül kötü huyluysa, kanser yayılmamış gibi görünmüyorsa ve hasta formdaysa, o zaman kanser cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Yüksek malignite endişesi olan bir nodülün cerrahi olmayan biyopsisi yapılırsa ve sonuçlar kesin değilse, nodülün çıkarılması önerilir.