Tüm dejeneratif hastalıklardan korunmanın başında sağlıklı beslenme gelir. Buna bağlı olarak, nasıl ki hipertansiyon, tip2 DM, kanser, karaciğer yağlanması ve kalp hastalığı için sağlıklı ve dengeli beslenme önemli ise, alhzeimerdan korunmak için de sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Öncelikle hafıza, bilişsel işlevlerin yeterli ölçüde olması, mental hastalıkların önlemesi ve gelişiminin yavaşlamasında omega 3 yağ asitleri, folik asit, B12 vitamini, B6 vitamini, demir, çinko, magnezyum, antioksidant vitaminler (C ve E vitamini), oldukça önemlidir.


© Foto: Dr. Öğr. Üyesi Tuba Kayan Tapan

OMEGA 3 BEYNİN YAŞLANMASINI YAVAŞLATIYOR!

Omega 3 yağ asitleri vücutta üretilmeyip dışarıdan alınması zorunlu olan yağ asitleridir. Özellikle somon, uskumru, ton balığı gibi soğuk su balıklarında yüksek düzeyde bulunmaktadır. Bitkisel kaynaklı olarak da semizotunda yüksek miktarda omega 3 vardır. 

Omega 3 yağ asitleri beynin yaşlanmasını yavaşlatmaktadır ve aynı zamanda hafıza kaybını ortadan kaydırmaya yardımcı olmaktadır. Yaşlılıkta karşılaşılabilecek nörolojik yetersizliklere karşı B12 vitamininden zengin beslenmenin önemi büyüktür. Hayvansal kaynaklı gıdalarda B12 yüksek miktarda bulunmaktadır. Buna ek olarak B6 ve folik ait vitaminlerinde bunama ve alzehimer hastalığının oluşmasını önlemektedir. Ispanak, pazı, kuru baklagiller, fındık, ceviz ve badem bu vitaminlerden zengin besinlerdir. Alzehimer hastalarında beyin plaklarında kalsiyum ve magnezyum eksikliğine bağlı olarak bir takım birikimler olabilir. Bunu engellemek için süt yoğurt peynir gibi besinleri sık tüketmek gerekmektedir.

Trans yağlardan uzak durulmalı kızartma kavurma gibi besinler tüketilmemeli bitkisel yağlar (zeytinyağı, fındık yağı) tercih edilmelidir. Antioksidan vitaminlerden zengin beslenilmelidir. Özellikle C ve E vitamini alzehimerdan korumada etkili olmaktadır. 

Basit şeker tüketiminden kaçınılarak tatlı meyve suyu, şeker ve şekerli gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Örneğin pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı ya da kinoa tercih edilmelidir. 

Fiziksel aktivite bu hastalığı da önlemede oldukça etkilidir. Haftada 3 gün yapılacak 30 dakikalık yürüyüşler yaşlılıkta sağlıklı olabilmek için bir yatırım olacaktır.

Günlük su tüketimi vücuttaki toksin maddelerin atımını sağlayacağı için günde 8-10 su bardağı su tüketilmesi oldukça önemlidir.

Monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalardan, boya maddeleri, aroma verici içeren cips gibi hazır gıdalardan kaçınmak gerekmektedir. Özellikle nitrit nitrat içeren işlenmiş etlerden mangalda ya da dumanda yapılmış kavrularak pişirilmiş etlerden uzak durmak alzehimerı önlemede yardımcı olacaktır.