Tüm dejeneratif hastalıklardan korunmanın başında sağlıklı beslenme gelir. Buna bağlı olarak, nasıl ki hipertansiyon, tip2 DM, kanser, karaciğer yağlanması ve kalp hastalığı için sağlıklı ve dengeli beslenme önemli ise, Alzheimer’dan korunmak için de sağlıklı beslenme oldukça önemlidir.

Öncelikle hafıza, bilişsel işlevlerin yeterli ölçüde olması, mental hastalıkların önlemesi ve gelişiminin yavaşlamasında omega-3 yağ asitleri, folik asit, B12 vitamini, B6 vitamini, demir, çinko, magnezyum, antioksidant vitaminler (C ve E vitamini) oldukça önemlidir.

Omega-3 yağ asitleri vücutta üretilmeyip dışarıdan alınması zorunlu olan yağ asitleridir. Özellikle somon uskumru ton balığı gibi soğuk su balıklarında yüksek düzeyde bulunmaktadır. Bitkisel kaynaklı olarak da semizotunda yüksek miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri beyinin yaşlanmasını yavaşlatmaktadır ve aynı zamanda hafıza kaybını ortadan kaydırmaya yardımcı olmaktadır. Yaşlılıkta karşılaşılabilecek nörolojik yetersizliklere karşı B12 vitamininden zengin beslenmenin önemi büyüktür. 

Hayvansal kaynaklı gıdalarda B12 yüksek miktarda bulunmaktadır. Buna ek olarak B6 ve folik ait vitaminleri de bunama ve Alzheimer hastalığının oluşmasını önlemektedir. Ispanak pazı kuru baklagiller fındık ceviz ve badem bu vitaminlerden zengin besinlerdir. Alzheimer hastalarında beyin plaklarında kalsiyum ve magnezyum eksikliğine bağlı olarak birtakım birikimler olabilir. 

Bunu engellemek için süt yoğurt peynir gibi besinleri sık tüketmek gerekmektedir. Trans yağlardan uzak durulmalı; kızartma, kavurma gibi besinler tüketilmemeli, bitkisel yağlar (zeytinyağı, fındık yağı) tercih edilmelidir. Antioksidan vitaminlerden zengin beslenilmelidir. Özellikle C ve E vitamini  Alzheimer’dan korumada etkili olmaktadır.

Basit şeker tüketiminden kaçınılarak tatlı meyve suyu, şeker ve şekerli gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Örneğin pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı ya da kinoa tercih edilmelidir. Fiziksel aktivite bu hastalığı da önlemede oldukça etkilidir. Haftada 3 gün yapılacak 30 dakikalık yürüyüşler yaşlılıkta sağlıklı olabilmek için bir yatırım olacaktır.

Günlük su tüketimi vücuttaki toksin maddelerin atımını sağlayacağı için günde 8-10 su bardağı su tüketilmesi oldukça önemlidir.

Monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalardan, boya maddeleri, aroma verici içeren paketli işlenmiş gıdalardan kaçınmak gerekmektedir. Özellikle nitrit nitrat içeren işlenmiş etlerden mangalda ya da dumanda yapılmış kavrularak pişirilmiş etlerden uzak durmak Alzheimer’ı önlemede yardımcı olacaktır.