Çalışmanın yazarı, artan riskin Covid-19 olan diyabetli kişilerin yüzde 1'inin diyabet geliştirmesi anlamına geldiğini ve bunun dünya çapında potansiyel olarak milyonlarca yeni şeker vakasıyla sonuçlandığını söylüyor.

Lancet Diyabet ve Endokrinoloji dergisinde yayınlanan çalışmada diyabetli kişilerin çoğuna Tip 2 diyabet teşhisi kondu. Bazı araştırmacılar Covid-19'un tamamen yeni bir diyabet türünü tetikleyebileceğini söylüyorlar. 

ETKİLER DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN DAHA KRİTİK

Çalışma, diyabetin yanı sıra kalp ve böbrek komplikasyonları gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların Covid-19 sonrası riskinde artış olduğunu gösteren kanıtlara katkıda bulunuyor. Öte yandan, normalde insanlar uzun vadeli Covid-19 semptomlarını düşündüklerinde bilişsel sorunlar, yorgunluk veya nefes darlığı gibi sorunlar akıllara gelir. 

Washington Üniversitesi'nden Klinik Epidemiyolog Ziyad Al-Aly, “Bunun yalnızca solunum problemleri, beyin sisi veya yalnızca yorgunluk olmadığını giderek daha fazla öğreniyoruz. Kalp belirtileri var ve açıkça diyabet ve böbrek belirtileri var" dedi. (The New York Post)