Ancak corona virüs ve grip arasında halk sağlığı için önemli olan çarpıcı farklılıklar var. Corona virüs gripten daha hızlı yayılır ve çok daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Corona virüs semptomlarının ortaya çıkması daha uzun sürebilir ve insanlar daha uzun süre bulaşıcı olma eğilimindedir ve bu da onları bulaştırmaya daha yatkın hale getirir.

CORONA VİRÜS DAHA BULAŞICI

Mevsimsel grip, önceki enfeksiyon ve aşılardan korunmanın vakaları ve ölümleri etkilemesine yetecek kadar uzun süredir var. Önceki grip salgınlarının analizi, mevsimsel grip için R değerinin (enfekte bir kişinin virüsü bulaştırdığı kişi sayısı) ortalama 1,28 olduğunu göstermektedir. Bu, gripli dört kişilik bir grubun virüsü beş kişiye daha bulaştırabileceği anlamına geliyor.

Corona virüs bundan daha kolay yayılıyor. Şu anda dünya çapında artan Delta varyantı için, R'nin yaklaşık yedi olduğu tahmin edilmektedir, bu nedenle aşıların ve diğer müdahalelerin yokluğunda, tek bir vaka ortalama yedi kişiyi enfekte edecektir. Aşı programları ilerledikçe ve virüs yayılmaya devam ettikçe, koronavirüse karşı bağışıklık R'yi aşağı çekecektir, ancak ne kadar düşük bir tartışma noktasıdır.

AŞILAR BULAŞTAN ZİYADE ÖLÜMÜ ENGELLİYOR

Coronavirüs, büyük ölçüde yaşlı insanlarda hastalığa karşı savunmasızlık nedeniyle gripten daha öldürücüdür. Mevsimsel grip, 2015-16'dan 2018-19'a kadar üç grip mevsimi boyunca İngiltere'de tahminen 44 bin 505 kişiyi öldürdü. Bu sayı, 2021'in ilk dokuz haftasında İngiltere'de Covid-19’dan ölen kişi sayısıyla aynı. 

Aşılar, virüsün bulaşmasından ziyade ölümü önlemek için çok daha fazlasını yapıyor, bu nedenle Covid-19 vakalarının bir süre daha artması bekleniyor. Salgın büyüdükçe, virüsün aşıları olmayan veya aşı tarafından yeterince korunmayan savunmasız insanları bulma şansı o kadar artar. 
(Guardian)