Yeni corona virüs varyantlarının ortaya çıkması, önceki türlere göre geliştirilen aşıların ve tedavilerin o kadar etkili olmayacağı endişesini artırdı. Araştırmacılar, Sinovac ile aşılanmış sekiz kişiden alınan plazma örneklerinin P.1 olarak adlandırılan Brezilya varyantını etkisiz hale getirmede başarısız olduğunu söyledi.

"ANTİKORLARDAN KAÇABİLİR"

Brezilya'daki São Paulo Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar ve diğer birkaç kurum, "Bu sonuçlar, P.1 virüsünün CoronaVac'ın neden olduğu nötralize edici antikorlardan kaçabileceğini gösteriyor" dedi.

Türkiye dışında, Çin, Brezilya, ve Endonezya kitlesel aşılama çalışmalarında Sinovac aşısını kullanıyor.

HASTALIĞIN ŞİDDETİNİ AZALTIR

Araştırmacılar, aşılanmış kişilerde yeniden enfeksiyon olabileceğini öne sürse de, Sinovac’ın şiddetli geçirilen corona virüse karşı sağladığı korumanın, antikorların yanı sıra bağışıklık sistemindeki diğer mekanizmaların da hastalık şiddetini azaltmaya katkıda bulunabileceğini söyledi.

YENİ VARYANTLAR İÇİN YENİ AŞI

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yin Weidong, devlet destekli CGTN tarafından yayınlanan bir programda, şirketin gerekirse yeni varyantlara karşı yeni bir aşı geliştirmek için mevcut araştırma ve üretim kapasitesini "tam olarak" kullanabileceğini söyledi. (Reuters)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com