Farklı cins kediler, ayrı evlerde yaşıyorlardı ve hafif ila şiddetli solunum belirtileri gösteriyordu. 

Araştırmacılar, her iki evcil hayvana da, kediler hastalanmadan önce Covid-19 semptomları olan sahipleri tarafından enfekte olduğuna inanıyor.

ARAŞTIRILMASI ÖNEMLİ

Veterinary Record’da yayınlanan çalışma, kediden insana bulaşma kanıtı bulunmadığını veya kedilerin, köpeklerin veya diğer evcil hayvanların insan Covid-19 enfeksiyonlarının epidemiyolojisinde kayda değer bir rol oynadığını söylüyor. 

Ancak bilim insanları, evcil hayvanların bir "viral rezervuar" görevi görebileceğini ve bulaşmanın devam etmesine izin verebileceğini söylediler ve evcil hayvanların insanları enfekte etmede rol oynayıp oynayamayacağının anlaşılmasının önemli olduğunu vurguladılar.

‘İNSANLARI TEKRARDAN ENFEKTE EDEBİLİR’’

Glasgow'daki virüs araştırma merkezinden ve çalışmanın baş yazarı olan Glasgow Üniversitesi'nden Margaret Hosie, “Birleşik Krallık'taki kedi popülasyonunda bulunan bu iki insandan hayvana bulaşma vakası, bunun neden önemli olduğunu gösteriyor. 

Şu anda hayvandan insana bulaşma, insandan insana bulaşmanın yüksek kaldığı bölgelerde halk sağlığı için nispeten düşük bir risk teşkil ediyor. Bununla birlikte, insan vakaları azaldıkça, Sars-CoV-2'nin insanlara yeniden verilmesinin potansiyel bir kaynağı olarak hayvanlar arasındaki bulaşma olasılığı giderek daha önemli hale geliyor’’ dedi.

BİRİ ÖLDÜ DİĞERİ HAFİF ATLATTI

İlk kedi, test edilmemiş olsalar da, sahibinin Mart 2020 sonunda Sars-CoV-2 enfeksiyonu ile tutarlı semptomlar geliştirdiği bir haneden dört aylık bir Ragdoll dişi yavru kediydi. 

Yavru kedi, Nisan 2020'de solunum güçlüğü çeken bir veterinere götürüldü, ancak durumu kötüleşti. 

Ölüm sonrası akciğer örnekleri, viral bir pnömoni ile tutarlı bir hasar ortaya çıkardı ve Sars-CoV-2 enfeksiyonunun kanıtı vardı. 

İkinci kedi, altı yaşındaki bir dişi Siyam'dı. 

Kedi, burun akıntısı ile veterinere götürüldü, ancak semptomları hafif kaldı ve kedi daha sonra iyileşti.

Bilim insanları, hayvanlar üzerinde yapılan testlerin sınırlı olması nedeniyle, bu iki vakanın insandan hayvana gerçek bulaşma sıklığını hafife alacağına inanıyor.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)