Lancet'te yayınlanan bir sağlık araştırmacıları topluluğu tarafından yapılan bir analize göre, daha yüksek rakam 2021'in sonuna kadar gerçek küresel zayiat rakamının daha iyi hesaplanmış bir tahminidir.

Hesaplarını doğrudan veya dolaylı olarak pandeminin neden olduğuna inandıkları “fazla ölüm” sayısına dayandırdılar. Bunlar, tüm nedenlere bağlı olarak kaydedilen ölüm sayısı ile önceki kalıplara dayalı olarak beklenen ölüm sayısı arasındaki farka bakılarak hesaplanır.

Profesör Haidong Wang liderliğindeki ortak yazarlar, "Covid-19 aşırı ölüm oranı tahminlerimiz, Covid-19 pandemisinin ölüm etkisinin resmi istatistiklerle belgelenen durumdan daha yıkıcı olduğunu gösteriyor" diyor. 

Araştırmada, “Bildirilen Covid-19 ölümlerine ilişkin resmi istatistikler, gerçek ölüm yükünün yalnızca kısmi bir resmini sunuyor. Resmi Covid-19 ölüm sayısı 1 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2021 arasında 5,9 milyon iken, yeni çalışma aynı dönemde 18,2 milyon fazla ölümün meydana geldiğini tahmin ediyor ve bu da tam etkinin daha büyük olabileceğini gösteriyor” deniliyor. 

CİDDİ FARKLAR VAR

İsveç ve Hollanda'dan yapılan önceki araştırmalar, iki ülkede gerçekleşen aşırı ölümlerin çoğuna doğrudan Covid-19'un neden olduğunu bulmuştu. Küresel olarak, Covid-19, Güney Asya’da 5,3 milyon, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da 1,7 milyon ve Doğu Avrupa’da 1,4 milyon fazla ölüme neden oldu.

Mutlak sayılar açısından, bulgulara göre ölüm sayısında 4 milyonu aşan Hindistan'da Covid-19 nedeniyle gerçekleşen ölüm sayısında ilk sırada yer aldı. Onu 1,13 milyonla ABD, 1, 07 milyonla Rusya, 798 binle Meksika, 792 binle Brezilya, 736 binle Endonezya ve 664 binle Pakistan izledi.

Yazarlar, virüs kaynaklı ölümlere ilişkin resmi rakamlar ile araştırmacıların tahminleri arasındaki farklılıkların test eksikliği, bu tür ölümleri bildirmedeki zorluklar veya pandeminin hizmetleri kesintiye uğratması nedeniyle sağlık hizmetlerine erişememe nedeniyle olabileceğini söylüyor. (Guardian)