Bakan Fahrettin Koca’nın “Günde bir buçuk milyon doz aşı yapabiliriz” şeklinde açıklama yapmasına rağmen aşılamaya başlanılan 14 Ocak’tan bu güne kadar yaklaşık 8 milyon 400 bin doz aşı yapılabildi. Corona virüsü vaka sayıları da her geçen gün artarken aşılamaya başlanan tarihten bu yana da günlük ortalama aşılama oranı 200 binlerde kaldı.

BirGün'den İsmail Arı imzalı habere göre, Covid-19 aşısı için sırası gelen ve Sağlık Bakanlığı’nın 182 numaralı Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) hattını arayarak randevu almak isteyen yurttaşlar ise günlerdir randevu alamıyor.

182 numaralı randevu hattına günlerdir ulaşılamazken, aşı olmak isteyen ve internet üzerinden randevu alamayan yurttaşlar ise aile hekimliklerine akın ediyor.

1 Mart’ta yüz yüze eğitime başlayacak öğretmenlerin aşılama programı önceki gün başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüz yüze eğitime giren öğretmenler öncelikli olmak üzere, hazırlanan listelerin Sağlık Bakanlığı’na iletildiğini duyurdu.

Ancak, yüz yüze eğitime başlayacak öğretmenlerin büyük bölümü, e-Nabız sistemine girdiklerinde, “Covid-19 pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli grupta değilsiniz” uyarısıyla karşılaştı.

1 ARALIK: Sağlık Bakanı Koca, 20 milyon doz Çin aşısını geleceğini ve 11 Aralık’ta aşılamaya başlanacağını açıkladı. Ancak böyle olmadı.

25 ARALIK: Koca, 2020’nin sonuna kadar BioNTech’in aşısından 550 bin doz geleceğini açıkladı. Ancak aşı bir türlü getirilemedi.

30 ARALIK: Geliş tarihi üç defa ertelenen Çinli Sinovac şirketinin aşısından sadece üç milyon doz getirilebildi.

13 OCAK: Ülkede aşılama Bakan Koca’ya yapılan aşıyla başladı.

25 OCAK: Çin’den 6,5 milyon doz aşı daha gelebildi.

29 OCAK: Çin’den 3,5 milyon doz aşı daha getirilebildi. Sadece toplam 13 milyon doz Çin aşısı getirilebilmiş oldu.

11 ŞUBAT: Covid-19 aşılarının ikinci dozları yapılmaya başladı.

26 ŞUBAT: Toplam aşılanan insan sayısı 8 milyon 444 bin 158. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 6 milyon 821 bin 500 olurken 2’nci doz aşıyı olan kişi sayısı ise 1 milyon 622 bin 658. Veriler kalan aşının yetmeyeceğini ortaya koyuyor.

LEBALEB KONGRE GERİYE GÖTÜRDÜ

Sosyal mesafenin ortadan kalktığı ‘lebalep’ kongreler de salgınla mücadeleyi 43 gün geriye götürdü. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, günlük vaka sayısı rekor üstüne rekor kırarak 10 bine dayanırken önceki gün açıklanan vaka sayısı da son 43 günün önce yüksek vaka sayısı oldu.