Brezilya ve Güney Afrika olmak üzere birçok ülkede Covid-19 aşı denemeleri yapan AstraZeneca şirketinde bir deneğin hayatını kaybettiği iddia edilmişti. DailyMail’de yer alan habere göre, deneğin Rio De Janeiro'dan 28 yaşındaki Dr. João Pedro Feitosa olduğu bildirildi. Gönüllü denek olduğu belirtilen doktorun Covid-19 komplikasyonlarından öldüğü öğrenildi.

DENEMELER DEVAM EDECEK

Raporlar, Feitosa'nın aşıyı alan grupta olmadığı, yani aşı denemesinde kontrol grubunda olduğu söylendi. Oxford, denemenin gönüllünün ölümünden sonra devam edeceğini belirterek, bağımsız bir araştırmanın hiçbir güvenlik endişesininolmadığını ortaya koyduğunu söyledi. NBC News'e yaptığı açıklamada AstraZeneca, denemelerin devam edeceğini de doğruladı. Açıklamada, 'Oxford aşısının devam eden bir denemesindeki bireysel vakalar hakkında yorum yapamayız, çünkü tıbbi gizlilik ve klinik araştırma yönetmeliklerine sıkı sıkıya bağlıyız, ancak gerekli tüm inceleme süreçlerinin uygulandığını söyleyebiliriz' dendi. 

Denekte 'açıklanamayan bir hastalık' ortaya çıkan şirket, çalışmaları durdurdu!

ABD’DE DENEMELER DURDURULMUŞTU

Güney Afrika ve Hindistan’da da aşı denemeleri yapan firmanın 8 Eylül'de bir İngiliz katılımcının ciddi bir tepki gördükten sonra hastaneye kaldırılmasından sonra, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), AstraZeneca'nın Amerika’daki denemeleri durdurmuştu. Salı günü, FDA'nın güvenlik verilerini tekrardan incelemesini tamamladığı ve ABD'de denemenin devam etmesine izin vermeyi planladığı ortaya çıktı. Testin devam etmesine izin vermek, FDA'nın İngiliz hastanın yaşadığı hastalığın aşı ile bağlantılı olmadığına inandığı anlamına geliyor. Ancak Brezilyalı hastanın ölümünün bu kararı tersine çevirip çevirmeyeceği belirsiz.

KAYNAK: DAILY MAİL | POLEMİKHABER.COM | ÇEVİRİ: İSMAİL CÖMERT