Ağrı kesicilerle ilgili endişe, aşının teşvik etmeyi amaçladığı bağışıklık sistemi tepkisini azaltabilmeleridir. Aşılar, vücudu virüslü sanması için kandırarak ve ona karşı bir savunma oluşturarak çalışır. Bu, geçici kol ağrısına, ateşe, kas ağrılarına veya diğer iltihap belirtilerine neden olabilir.

ANTİKOR ÜRETİMİNİ AZALTIYOR

Bazı araştırmalar, ibuprofen (Advil, Motrin ve diğer markalar) dahil olmak üzere belirli ağrı kesicilerin bağışıklık sisteminin tepkisini azaltabileceğini düşündürmektedir. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, bu ilaçların, virüsün hücreleri enfekte etmesini engelleyen antikor üretimini azaltabileceğini öne sürüyor.

Vanderbilt Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. William Schaffner, başka araştırmalar, ağrı kesicilerin bazı çocukluk aşılarına verilen yanıtı azaltabileceğini buldu, bu nedenle pek çok çocuk doktoru, ebeveynlerin çocuklara aşıdan önce ve ancak ihtiyaç duyulması halinde ilaçları vermekten kaçınmalarını tavsiye etmektedir.

DOKTORUNUZA DANIŞIN

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, COVID-19 aşısı olmadan önce ağrı kesicilere karşı öneride bulunmak için kısa süre önce kılavuzunu güncelledi. Kılavuz, kullanımlarını engelleyen başka bir tıbbi durumunuz yoksa, doktorunuza danışarak aşıdan sonra alınabileceklerini söylüyor.

Irvine California Üniversitesi'nde eczacı olan Jonathan Watanabe, bu ilaçlardan birini bir sağlık sorunu için zaten alıyorsanız, aşıyı almadan doktorunuza sormadan önce almayı bırakmamalısınız. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com