Avrupa Birliği liderleri, yarın telekonferans sistemiyle 'aşı pasaportunu' tartışacak ve ortak sistem geliştirmeye çalışacak. Masadaki en önemli madde ise  aşı yaptırmamış olanlara uygunalacak yaptırımlar.

Seyahat hakkı aşı pasaportuna bağlanırsa, Türkler aşı pasaportu almadan vize başvurusunda bulunamayacak.

SİNOVAC MUAMMASI!

Avrupa ülkeleri, kamuoyunda Alman aşısı olarak bilinen BioNTech'i kullanıyor. BioNTech'e aşı pasaportu verilmesi kesin. Ancak Türkiye'nin de kullandığı Çin aşısı Sinovac'ın pasaporta dahil edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Yani Sinovav aşısı yaptırmak, Avrupa'dan 'aşı pasaportu almak için' yeterli olmayabilir.

İsviçre'de yaşayan Polemikhaber yorumcusu, gazeteci Turgut Erat, Avrupa kamuoyunda tartışılanları ve olası tehlikeyi anlattı.

Turgut Erat şunları anlattı;

*Geçen haftadan beri aslında Avrupa'da bu konu konuşuluyor. Kimler arasında konuşuluyor? Tabi en çok da gurbetçiler arasında konuşuluyor. Ya Türkiye'ye gidip geleceğiz, nasıl yapacağız, nasıl edeceğiz şeklinde.

*Avrupa'da Yunanistan'ın önerisiyle çok ciddi bir konu oldu. Avrupa'da yaşayanlar ve Avrupa'ya dışarıdan gelip yaşanların birinci gündem maddesi aşı pasaportu. 

*Örneğin İsviçre'de bu konu referanduma açıldı. İsviçrelilerin yaklaşık yüzde yüzde ellisi bu aşıyı olmak istediklerini beyan ettiler. 

*Şimdi bir referandum hazırlığı içine girdi İsviçre'de. Dernekler aracılığıyla referandum yapılıyor. Nasıl yapılıyor? Herhangi bir dernek, bir öneri sunuyor ve imza kampanyası başlatıyor.

*Elli bini aşkın imza toplanırsa referanduma gidiliyor. Yani ülkeyi yönetenler 'hayır biz bu referandumu tanımıyoruz ya da referanduma gitmiyoruz' diyemiyor. Şimdi 

*Şimdi Türkiye açısından bakarsak birkaç sorun üst üste geliyor. Örneğin bu aşıyı olmayanlar Avrupa Birliği ülkelerine giremeyecek. Çok mecburi olursa, çok elzem bir durum olursa örneğin cenaze gibi bir durum olursa o zaman girebilecekler. 

*Ancak on gün karantina altında kalacaklar ve Avrupa'da sınır kapıları herhangi sıkıntılar yaşanmasın diye gelmeden önce bu aşı pasaportuyla vize alınması gündemde. 

*Yani Türkiye'den Avrupa'ya gelecek bir kişi iş için olsun, ziyaret için olsun, gezmek için olsun, vize alırken aşı pasaportunu gösterecek. 

*Yasalaşırsa bu aşı pasaportunu göstermeden vize alınmayacak ki Avrupa kapılarında sıkıntıyı yaşamasın vatandaşlar.

*İkinci önemli sorunsa Avrupa Birliği ülkelerinde hiçbir ülkede Çin'in ürettiği Sinovac aşısını almadı ve bu aşıyı tanıyacak mı tanımayacak mı o da bilinmiyor. 

*Tanırsa ve aşı pasaportu kuralı getirilirse Türk vatandaşları aşı pasaportlarını da gösterip vizelerini alıp gelebilecek. Ama tanımazsa esas sıkıntı o zaman...

*Tanımazsa bu kararın alınması zaman alacak ama tanımadığı takdirde Çin aşısını olmuş Türk vatandaşları ne yapacak? Avrupa tanımazsa ikinci bir aşı olmak mümkün mü? Bilmiyorum ama Çin aşısını, Avrupa tanımazsa 

*Türkiye'de yaşayanlar, Avrupa'da iş yapanlar, ziyaret için gelenler turist olarak gelenler ciddi bir sıkıntı yaşayacak Avrupa'da.