Günlük vaka sayıları yedi binlerden dokuz binlere kadar sıçrarken günlük aşılama oranı ise bir haftada 500 binlerden 167 binlere kadar geriledi. İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu’nun “İstanbul’da günlük 170 bin doz aşı için randevu açıyoruz ama maalesef en fazla 20-30 bini doluyor” açıklaması ise tartışma yarattı.

Uzmanlar, aşılamanın yetersiz olduğunu, aşılamanın artırılması ve yeni grupların da aşılama sistemine dahil edilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Aşılama sisteminde boş randevular görünmesine rağmen yurttaşların randevu alamadığını da açıklayan uzmanlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçen aralık ayında yaptığı açıklamada BioNTech aşısını güvenilir bulmadığını ima etmesinin, salgın yönetiminde şeffaf olmamasının ve verdiği sözleri tutmamasının yurttaşlarda tedirginlik yarattığını belirtiyor.

BAKAN KOCA TOPLUMDA TEDİRGİNLİK YARATTI

Aşıya ulaşabilen herkesin aşı olması gerektiğini vurgulayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Aldığımız bilgiler aşı hakkı olduğu halde aşısını olmayan yurttaş sayısının yüksek olduğu yönünde. Aşıdaki tedirginliğin sebebi, pandemi süresince şeffaf davranmayan Sağlık Bakanı Koca ve iktidardır. Umarım bu sefer söylendiği gibi olur ve aşılar zamanında gelir” dedi.

SİNOVAC AŞISI BEKLEYENLER VAR

Birçok yurttaşın Çin’den alınan Sinovac aşısı olmak istediğini ama Sinovac aşısı gelmediği için de yurttaşların aşı olmadığını söyleyen TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Sinovac aşısının ilk dozunu 17- 18 Mayıs tarihinden sonra yapamadık. Sadece ikinci doz aşıları tamamladık. Yurttaşlar bize, ‘Sinovac aşısı olmak istiyorum. Ne zaman gelecek?’ diye soruyor. Aşıyla ilgili çok fazla kara propaganda yapıldığı için insanların kafası karışık. Aile hekimliklerinin aşı randevusu açık görünüyor ama yurttaşlar randevu alamıyor. Aşı yapamadığımız için yurttaşları hastanelere yönlendirmeye çalışarak mutlaka aşı olmaları gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

Aşılamanın bir an önce hızlanması gerektiğini vurgulayan İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu da yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Vaka sayısındaki iki günlük fark, yani yedi binden dokuz bine çıkması tam anlamıyla yukarı doğru bir eğilim olduğu anlamına gelmez. Çünkü bizdeki vaka artışları ve düşüşleri çok düzenli oluyor. Vaka sayımız dünyaya kıyasla hâlâ çok yüksek ve salgın kontrol altına alınabilmiş değil. Aşılamada söylenenlerle yapılanlar arasında büyük farklılıklar var. Bakan Koca, ‘tedarik sorunu var’ diye bir itirafta bulunmuştu. Bu sorun günlük aşılama oranlarından da aşılanıyor. Öte yandan yurttaşlar aşı randevusu alamıyor. Randevular boş görünüyor ama yurttaşlar randevu alamıyor. Bu yüzden aile hekimliklerinden aşı randevusu alabilen yurttaş sayısı çok düşük. Toplumun çok büyük bir kısmı aşıya ulaşamıyor.”

SİSTEMDE GÖRÜNEN BOŞ RANDEVU ALINAMIYOR

İTO Aile Hekimleri Komisyonu Üyesi Dr. Recep Koç ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul'da vakalar Nisan ayındaki pike göre altıda bir oranına düştü. Ama yine de vakaların dörtte biri İstanbul'da. Aşılama kapasitemiz düşük. İki doz aşı toplam nüfusta yüzde 14.5 iken, İstanbul’da yüzde 12.5 da kaldı. Aile hekimlerinin randevu sistemleri açık ama hastalar randevu alamıyor” dedi.

(Birgün)