Geçtiğimiz yıl Covax planı olarak bilinen uluslararası bir çaba, zengin ve fakir ülkeler arasında aşılara adil erişimi sağlamaya çalışmak için kuruldu, ancak küresel durum büyük ölçüde
dengesizliğini koruyor. 

Covax, DSÖ, Küresel Aşı İttifakı (Gavi) ve Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (Cepi) ile BM çocuk fonu Unicef'in tarafından ortaklaşa yönetilmekte.

KÜRESEL BİR MÜCADELE

Corona virüs salgını geçim kaynaklarını yok etti ve dünya çapında üç milyondan fazla insanın hayatına mal oldu. 

DSÖ direktörü de dahil olmak üzere sağlık uzmanları, corona virüse karşı mücadelenin küresel bir mücadele olduğu konusunda netti ve daha zengin ülkeleri, durumu kontrol altına almak için başkalarına yardım etmek için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Covax, küresel aşı çabalarını bir araya getirmek ve daha zengin ülkelerin aşıların daha fakir ülkelere ulaştırılmasının maliyetlerini dengeleyen bir mekanizmada daha adil dağıtım sağlamak için oluşturuldu.

‘’ZENGİN ÜLKELER AŞILARI YUTUYOR’’

Dr. Tedros, zengin ülkeleri Covax'ı baltalamakla eleştirdi ve onları kendi popülasyonları için ihtiyaç duyduklarından birkaç kat fazlasını sipariş ederek aşı arzını "yutmakla" suçladı. 
Nisan ayında, şu ana kadar dünya çapında uygulanan aşıların yalnızca yüzde 0,3'ünün düşük gelirli ülkelerdeki insanlara gittiğini söyledi.

Covax, kaydolan 92 fakir ülkedeki nüfusun en az yüzde 20'sini korumak için yeterli aşı dağıtmayı umuyor. Ancak bu hedefe ulaşılsa bile, salgını sona erdirmek için uzmanların gerekli olduğunu söylediği bağışıklık düzeyinin gerisinde kalacak. 

DSÖ, Covid-19'u durdurmanın dünya nüfusunun en az yüzde 70'inin bağışıklığa sahip olmasının gerektiğini öne sürdü.

(BBC, Çeviri:polemikhaber)