Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bölgesel şubesi, bu yılın dokuz ayında, Amerika'daki çocuklar ve ergenler arasındaki enfeksiyonların 1,9 milyon vakayı aştığını ve önemli sağlık riskleriyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

‘’ÇOCUKLAR BİR DAHA OKULA DÖNMEYECEK’’

Uzmanlar, pandeminin yüz yüze eğitimin olmaması nedeniyle Amerika'da şimdiye kadar görülen en kötü eğitim krizini tetiklediğini söylüyor.

PAHO, salgının bölge ülkelerinin yarısından fazlasında cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerini kesintiye uğrattığını ve on yılda görülen en büyük genç hamilelik sıçramalarından birini körüklemeye sebep olduğunu söyledi. PAHO Direktörü Carissa Etienne bir brifingde, karantina ve ekonomik aksaklıkların aile içi şiddet riskini artırdığını ve birçok çocuk için evlerinin güvenli bir yer olmayabileceğini söyledi.

Etienne, "Çocuklarımız diğer bölgelerdeki çocuklardan daha fazla süre okulu kaçırdı. Çocukların yüz yüze eğitim almadan gittikleri her gün, okulu bırakma ve bir daha okula dönmeme olasılıkları o kadar yüksek" dedi.

‘’DSÖ’NÜN ONAYINI BEKLEMEDEN BAŞLADILAR’’

Şimdiye kadar, DSÖ tarafından çocuklar için onaylanan tek aşı, Pfizer aşısı iken, Moderna, 12-15 yaşındakiler için aşısının acil kullanım onayı istedi. Çin'in Sinovacve Sinopharm aşılarının da DSÖ onayı veya 3 ila 17 yaş arası ergenler ve çocuklar için aşılarının kullanılmasını talep ettiğini söyledi.

PAHO Direktör Yardımcısı Jarbas Barbosa, Şili ve Küba gibi bazı ülkelerin DSÖ onayını beklemeden çocukları ve ergenleri aşılamaya başladıklarını söyledi. Küba, Aralık ayına kadar nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını aşılamak amacıyla bu ay çocukları aşılamaya başladı ve bu hafta 2 ila 10 yaş arası çocukları aşılamaya başlayacak ve dünyada altı yaşından küçük çocukları toplu olarak aşılayan ilk ülke olacak.

 (Reuters)