Covid-19 aşılarının adet döngülerini bozup bozmadığını araştıran araştırmacılar, adet döngüsündeki olası değişikliklerin kısa vadeli olduğunu ve doğurganlığı etkilemediğini söyledi.

DOKTORLAR ARAŞTIRMA BAŞLATTI

Guardian'a konuşan Illinois Üniversitesi'nden Dr. Kate Clancy ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Dr. Katharine Lee, Covid-19 aşısı olduktan sonra her ikisinin de adet döngülerinde geçici değişiklikler yaşadıklarını söyledi ve bu konuda anket başlattılar. Sonuçların, deneyimin oldukça değişken olduğunu öne sürdüğünü söylüyorlar.

Araştırmaları çevresel streslerin adet döngüleri üzerindeki etkisini anlamaya odaklanan Clancy, değişikliklerin çok sayıda insanı etkilemediğini veya bu etkinin uzun sürmediğini ekledi. 
Clancy, “Bu evrensel bir deneyim değil. Bunun da çok kısa ömürlü bir şey gibi göründüğünü söyleyebilirim" dedi.

‘’DAHA FAZLA VERİ TOPLANACAK’’

Bununla birlikte, potansiyel bağlantı net değil: birçok insan döngülerinde aydan aya farklılıklar yaşar ve bu, stres gibi faktörlerden etkilenebilir. Dahası, pandeminin doğası gereği, araştırmacılar artık insanların aşılama öncesi ve sonrası dönemlerini kontrollü bir şekilde izleyemiyor. 

Clancy, bunun aşı denemeleri sırasında mümkün olacağını belirtiyor. Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG) Başkan Yardımcısı Dr. Sue Ward, küresel bir pandemi gibi her şeyi tüketen ve yaşamı değiştiren bir şeyin kadınların adet dönemlerini farklı yaşamalarına neden olabileceğini söyledi.

Ancak şunları ekledi: "Bazı kadınlar Covid-19 aşısını aldıktan sonra daha ağır dönemler bildiriyor gibi görünüyor ve bunun neden böyle olabileceğini anlamak için bu alanda daha fazla veri toplanmasını destekleyeceğiz."

‘’DOĞURGANLIĞI ETKİLEMİYOR’’

Bir başka RCOG başkan yardımcısı olan Dr. Pat O'Brien, adet döngülerini doğurganlık ve çocuk sahibi olma yeteneği ile karıştırmamanın önemli olduğunu söyleyerek, "Covid-19 aşılarının doğurganlığı etkileyeceğini gösteren hiçbir kanıt yok" dedi.

(Guardian)