Yenilik ve işbirliği yoluyla araştırmadaki ilerlemeyi hızlandırmayı amaçlayan Breast Cancer Now tarafından finanse edilen deneme, aspirinin bu hastalarda tümörleri immünoterapiye daha duyarlı hale getirip getiremeyeceğini test eden ilk klinik çalışmadır.

İKİ GRUPTA DENENECEK

Manchester'daki Christie NHS vakfından Dr. Anne Armstrong tarafından yönetilen araştırma, hastalar ameliyat ve kemoterapi tedavisi almadan önce hem aspirinli hem de aspirin sizavelumab ilacını deneyecek.

Breast Cancer Now, başarılı sonuçların, memede başlayan kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında meydana gelen, tedavi edilemez ikincil üçlü negatif meme kanseri için aspirin ve avelumabın daha ileri klinik denemelerine yol açabileceğini söyledi.

Danışman bir tıbbi onkolog ve onursal kıdemli öğretim görevlisi olan Armstrong, "Daha önceki araştırmalarımız, aspirinin, kanserin bağışıklık tepkisini zayıflatan maddeler yapmasını önleyerek belirli immünoterapi türlerini daha etkili hale getirebileceğini öne sürdü.

Armstrong, "Aspirin gibi iltihap önleyici ilaçlar, aynı anda kullanıldığında immünoterapinin etkinliğini artırmanın anahtarı olabilir. Aspirin gibi bir ilacın kullanımını denemek heyecan verici çünkü çok yaygın bir şekilde mevcut ve üretilmesi ucuz’’ diye ekledi. 

 (Guardian)