Bakan Fahrettin Koca'ya yönelttiği 108 sorunun sadece birine cevap geldiğini söyleyen CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, bazı Bilim Kurulu üyelerinin istifa ettiğini ve toplantılara katılmadığını öne sürdü.

CHP'li Adıgüzel, Bakan Koca’dan bir soru önergesi daha göndererek şunların yanıtlanmasını istedi:

* Çinli Sinovac firması dahi yüzde 50 etkinlik açıklarken, siz neden Türkiye’de aşının yüzde 91,5 etkin olduğunu açıkladınız? Bu yüzde 50 Dünya Sağlık Örgütü’nü onay vermesi için sınırı geçmiş bir etkinlik oranıdır. Sinovacınkinin zorlama bir etkinlik oranı olduğu ortada.

* Sinovac'ın faz 3 çalışmalarının sonucunu açıklamıyorlar, bize gelen bilgiler böyle bir etkinlik çalışmasının sonuçlarının yüzde 20-30 arası olduğu. Bu doğru mudur?

* Deneklerin bazılarına bu aşı boş yapıldı. Birçok sağlık çalışanı aşıdan sonra antikor oluşturmadı, baktık ki tamamına yakını böyle. Bazı gelen bilgiler faz 3 çalışmalarında boş aşıların özellikle sağlık çalışanlarına yapıldığını gerçek aşıların da kendilerine yakın insanlara yapıldığına dair bilgiler var, bu doğru mu? Değilse sağlık çalışanlarının tamamına yakınında antikor oluşmamasını neye bağlıyorsunuz?

* Bu mutant virüsün gençler ve çocuklarda daha etkili olduğunu bildiğimizden, 1 Mart’tan sonraki yüz yüze eğitimle beraber Türkiye’yi daha büyük bir sorunla karşı karşıya bırakabilir. Bu konuda hazırlıklarınız nelerdir?

‘AŞIYI SEN TEDARİK EDECEKSİN’

Mustafa Adıgüzel COVİD-19'la mücadele edebilmek için toplumun en yüzde 60’ının aşılanması gerektiğini ifade ederekl, "Hükümeti sürekli gecikmemesi konusunda uyarırken, halen Türkiye’de insanlar aşıyı ne zaman olacağını, ne zaman tedarik edileceğini soruyor. Dün Sağlık Bakanı ‘Aşıyı tedarik edebilirsek uygularız’ diyor, aşıyı tedarik edecek olan sensin biz değiliz ki. Sen aşıyı tedarik et, biz uygulayalım” dedi.

‘BAŞTAN ETKİSİ OLMAYACAK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2021 yılının ilk ayında yerli aşıyı halkımızla buluşturacağız” dediğini hatırlatan Adıgüzel, “Nerede 2021 yılının ilk ayı geçti, bu tür yalan bilgilerle toplumun aldatılmasını sineye çekemiyoruz, çünkü virüs sürekli mutasyon geçiriyor. Süre uzadıkça virüs diğer virüslerle karşılaşıp, evlilik yapıyor ve mutasyon gelişiyor. Bu hızda aşılamaya devam ederseniz 3 yıl sürecek ve virüs 30 kez mutasyon geçirmiş olacak. Baştan aşı olanlara etkisi olmayacak” diye konuştu.