Beyin sisi, bir odaya girip neden orada olduğumuzu unutmakla özetlenen zihinsel bir durum. 

Ancak araştırmacılar, bunun hissettiğinden çok daha ilginç olduğuna inanıyorlar: bu ortak deneyimin en yeni sinirbilim teorileriyle açıklanabileceğini ve onu incelemenin beynin bilimsel anlayışını ve nasıl değiştiğini daha da ilerletebileceğini düşünüyorlar.

‘’NORMAL BİR TEPKİ’’

Cambridge Üniversitesi'nde bilişsel sinirbilim profesörü olan Jon Simons, ‘’Bu hissin alışılmadık ya da tuhaf olmadığını anlamanın faydası var. Bizde bir sorun yok. Son 12 ayda toplu olarak yaşadığımız bu oldukça travmatik deneyime tamamen normal bir tepki" dedi. Westminster Üniversitesi'nde bilişsel sinirbilim profesörü olan Catherine Loveday, beyin sisi
dediğimiz şeye zayıf "bilişsel işlev" diyor. Loveday, ‘’Bu, hafızamızdan, dikkatimizden ve problem çözme yeteneğimizden yaratıcı olma kapasitemize kadar her şeyi kapsar. Ben bir hafıza bilimcisi olduğum için, pek çok insan bana hafızalarının gerçekten zayıf olduğunu söylüyor ve bu bilişsel sisi bildiriyor" diyor.

‘’UYARAN LAZIM’’

Loveday ayrıca, beynin yeni ve farklı şeylerle uyarıldığını söylüyor. Loveday, “Doğduğumuz andan itibaren yeni bir uyaran olduğunda bebek başını ona doğru çevirecek. 

Ve yetişkinler olarak sıkıcı bir ders izliyorsak ve biri odaya girerse, bu, beynimizi tekrar harekete geçirir" dedi. 

Çoğumuz, bir süredir yeni kimsenin odamıza girmediğini hissederiz, bu da bu halsiz duyguyu nörolojik olarak açıklamaya yardımcı olabilir: "Hiçbir şey değişmediğinde dikkat etmeyi bırakacak, ancak bazı şeyler olduğunda özel dikkat gösterecek şekilde evrimleştik”
diyor.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)