Covid-19 Hastalık Sonucu Tahmini (CODOP), doktorlara kimin kritik bakıma ihtiyacı olduğu konusunda erken uyarı verilmesine yardımcı olacak.

YÜKSEK DOĞRULUK ORANI

Sistem, bir hasta kabul edildiğinde normalde hastanede toplanan 12 kan molekülünü kullanır. CODOP, yapay zeka kullanır ve eLife'da yayınlanan araştırmaya göre hangi hastaların kötü bir durumla karşı karşıya olduğunu belirleyebilir. Algoritmanın, hastanede yatan hastaların iyileşmesini veya ölümünü, herhangi bir sonuç ortaya çıkmadan dokuz gün öncesine kadar yüksek doğrulukla tahmin edebileceğini buldu.

Doktorların en kritik bakıma ihtiyacı olan hastalar ve tedavi yolu hakkında karar vermelerine yardımcı olmanın yanı sıra, daha az kaynağa erişimi olan ülkelere de yardımcı olabilir.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve uluslararası projenin lideri, yeni varyantların, azalan bağışıklığın ve güvenlik önlemlerinin gevşemesinin "enfeksiyon ve hastaneye yatış artışlarını görmeye devam edeceğimiz anlamına geldiğini" söyledi. 

BİNLERCE HASTA İNCELENDİ

Veriler, Mart 2020 ile Şubat 2022 arasında İspanya, ABD, Bolivya, Honduras ve Arjantin'deki 150'den fazla hastanede yaklaşık 30 bin hastadan alınan rutin kan örneklerinden kullanıldı. Bu, araştırmacıların aşılı, aşısız ve doğal bağışıklık statüsüne sahip kişilerden bilgi toplamasına izin verdi ve Omicron dahil olmak üzere farklı varyantların ortaya çıkışını kapsıyordu. (Sky News)