İnsanlar, neden bazı kişilerin saçlarının erkenden griye döndüğünü ve diğerlerinin geç döndüğünü ya da hiç olmadığını, ve bunun sağlıkları hakkında neye işaret ettiğini bilmek istiyorlar. Ayrıca, grileşmeyi hızlandıran faktörleri ve hatta gri saçın tersine çevrilebilir olup olmadığını anlamak istiyorlar. Ulusal Yaşlanma Biyolojisi Enstitüsü'nün yöneticisi Candace Kerr, "Grileşme, yaşlanmanın belirteçlerinden biri olsa da yaşlanmayı ve yaşla ilişkili hastalıkları tetikleyen mekanizmaların daha iyi anlaşılması ihtiyacını vurguluyor" dedi ve "Bu yolları hedefleyebilmek, yaşlanan insanların daha uzun ve mutlu hayatlar yaşaması için kritik öneme sahip olacak" şeklinde ekledi.

ASLINDA RENKSİZ

Gri, beyaz veya gümüş görünümlü saçlar aslında renksizdir. Saç rengi, saç köklerindeki hücreler tarafından üretilen bir pigment olan melaninden gelir. Zamanla bu hücreler hasar görür ve tükenerek melanin üretme yeteneklerini kaybeder. Bu, pigment içermeyen renksiz saçlarla sonuçlanır. Çalışmalar, sigara içmek, diyet, stres ve genetik yatkınlık gibi faktörleri saçların ‘renksizleşmesi’ için sebepler olarak tanımlıyor.

SAÇLAR ÜZERİNDEN YAŞLILIK ÇALIŞMASI

Kerr, "Bazı insanlarda, gri saç potansiyel olarak sağlıklarının durumlarının göstergesi olabilir ancak saçın geç grileşmesi, bazı insanlarda daha iyi sağlık ve uzun ömürlülüğü işaret edip edemeyeceği hakkında daha fazla bilgi edinmemiz gerekiyor’’ dedi. Ayrıca, “Vücudumuzda farklı yollarla yaşlanabilen ya da yaşlanmayan birçok farklı kök hücre var ve kök hücrelerin genel olarak yaşlanmayı nasıl desteklediği önemli bir soru" şeklinde ekledi. Bu nedenle gri saç üzerine çalışan bilim adamları saçları değerli bir araştırma aracı olarak görüyorlar.

SAÇ RENGİ BAĞIŞIKLIK HAKKINDA BİR ŞEYLER SÖYLÜYOR

Team Hair-Us tarafından yapılan bir 2018 fare çalışması, pigment üretiminde rol alan ve insan geninde bulunan bir protein olan mikroftalmi ve doğuştan gelen bağışıklık arasında bir bağlantı buldu. Bunlardan biri, bazı insanların saçlarının ciddi hastalıklara veya kronik strese tepki olarak griye dönebilir. Diğeri ise, saç rengiyle ilgili genler ile viral enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisini tetikleyen genler arasında bir ilişki. Araştırmaya göre bu etkileşim saçların grileşmesini arttırıyor.

BİLİM ADAMLARI HALA BİLMİYORLAR

Genlerin, besinlerin ve muhtemelen bağışıklık sisteminin melanosit kök hücrelerinin tükenmesinde rol oynadığından şüphelenmelerine rağmen, bilim adamları hala bazı insanların saçlarının neden erken veya geç griye döndüğünü, veya neden hiç griye dönmediğini bilmiyorlar. Harvard Üniversitesi'nde Kök Hücre Enstitüsü'nün öğretim üyesi olan Ya-Chieh Hsu, “Bu kök hücreleri neyin düzenlediği ve bunların neden kaybolduğu hakkında öğrenilecek çok şey var” diyor.

ERKEKLER MEMNUN, KADINLAR RAHATSIZ

Candace Kerr, "Hepimizin yaşlanma konusunda kendi algılarımız olduğunu düşünüyorum" diyor ve "Gri saçı nasıl algıladığımızdan bağımsız olarak, çoğu insan için - hayatımızda bir geçişi işaretleyecektir" diye ekliyor. Birçok toplum gri saçı bilgeliğin, tecrübenin ve olgunluğun bir kanıtı olarak görür. Ancak bazı ülkelerde insanlar onu yaşlanmayla ilgili olumsuz çağrışımlara bağlama eğilimindedir. Saçların beyazlaması söz konusu olduğunda, cinsiyetler genellikle farklı tepkiler verir. İnsanların yaşlanma algılarını inceleyen Chopik, "Kadınlar daha genç ve güzel vücutlu olarak görülmek için muazzam bir baskı hissediyor" diyor ama tam tersine "Erkekler için gri saç genellikle daha az olumsuz görülüyor çünkü beyaz saç onları bilge ve deneyimli gösteriyor" dedi. (Washington Post)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com