Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, korona salgınındaki günlük vaka ve ölüm sayılarının azımsanacak rakamlar olmadığını belirterek, mutlaka maske takılması uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi İlhan, 18-24 Temmuz haftasında 365 bin 424 kişinin korona virüsü testinin pozitif çıktığını, 157 kişinin vefat ettiğini hatırlattı. DHA'nın haberine göre, özellikle risk grubundakilerin tehlike altında olduğunu vurgulayan İlhan, şu açıklamayı yaptı:

"Bakıldığında dünyada korona virüsü vakalarında bir artış var. Yeni vakaların öldürücü olmadığına, daha çok grip-nezle gibi geçtiğine şahit oluyoruz; ama ister istemez vaka sayısındaki artış ile beraber risk grubundaki vatandaşlarımızın etkilenme oranı artıyor. Risk grubunda olan vatandaşlarımızın korona virüsü ağır geçirme, hastanede tedavi görme, yoğun bakımda olma ve vefat etme ihtimalleri maalesef daha da yüksek oluyor. Son 1 haftada günlük yaklaşık 50 bin vakamız olduğunu söylemek mümkün. Vefat sayısında da geçen haftaya göre yaklaşık yarı yarıya bir artış var. Günlük vefat sayısı da geçen hafta ortalama 22 olarak seyretmiş bakanlık verilerine baktığımızda. Vefatlara baktığımızda maalesef kronik hastalığı olan, ileri yaştaki vatandaşların öldüğüne şahit oluyoruz. Tabii bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Bu yüzden mutlaka bireysel önlemelere çok dikkat etmemiz gerekiyor. Maskemizi kalabalık olan yerlerde takmamız, ortamın havalandırılmasına mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor."

SONBAHARDA RİSK ARTACAK

Prof. Dr. İlhan, bayram sonrasında vakaların iki katına kadar çıkabileceğini söylediklerini ve bunun gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Şu an biz eğer kişisel önlemlerimizi artırmaz, dikkat etmezsek, vakaların ne zaman aşağıya düşeceğinin tek yanıtı Omicron varyantının bulaştırıcılığı daha az bir varyanta dönüşmesine bağlı gibi görünüyor. Güz dönemi geldiğinde, okullar açıldığında, insanlar işlerine gittiğinde, cam, pencere daha fazla kapanmaya başladığında riskin daha fazla artabileceğini söylemek gerekiyor" dedi.