Yeni Zelanda'da bir yıldan fazla bir süredir 4. seviye kilitlenme olmadı ve vakanın ilk Delta topluluk içi iletimi olduğuna inanılıyor.

BAŞBAKAN TEMKİNLİ

Başbakan Jacinda Ardern, “Delta bir oyun değiştirici olarak adlandırıldı ve öyle. Bu, yayılmayı durdurmak için tekrar sert ve erken gitmemiz gerektiği anlamına geliyor. Üstüne çıkamazsak başka yerlerde neler olabileceğini gördük. Sadece bir şansımız var" dedi. 

4. seviyenin altında, tüm Yeni Zelandalılardan yalnızca yakın hanelerini veya bakmakla yükümlü oldukları kişileri içeren bir “balon” içinde yerinde barınmaları istenir. Evden sadece yiyecek veya tıbbi malzeme almak, tıbbi bakıma erişmek veya sosyal mesafeli egzersiz yapmak için ayrılabilirler.

‘’KORKUNÇ SONUÇLARI GÖRDÜK’’

Ardern, vakanın genomu incelenene kadar vakanın Delta varyantı olup olmadığının bilinemeyeceğini, ancak hükümetin aksi bildirilinceye kadar bu varsayım altında çalışacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan veriler, son haftalarda Yeni Zelanda sınırında tespit edilen Covid-19 vakalarının yüzde 100'ünün Delta varyantı olduğunu gösterdi.

Ülkenin kontrol altına almak için mücadele ettiği Avustralya'daki salgına atıfta bulunarak, Ardern, “Başta komşularımız olmak üzere diğer ülkelerde harekete geçmenin çok uzun sürmesinin korkunç sonuçlarını gördük” dedi.

(Guardian)