Oxford ve Birmingham üniversiteleri tarafından yapılan çalışma, arkadaş grubu içindeki bireylerin ruh hallerinin birbirlerine etkisini görmek için gençler arasındaki "duygusal bulaşmayı" araştırıyor. 

Ruh hallerinin birlikte vakit geçirdikleri insanlarınkine benzer hale geldiğini, ancak farklı ruh hallerine tolerans olduğunu buldu.

KATILIMCILAR GÜNLÜK TUTTU

Araştırma, yurtdışında konser turlarına katılan 15-19 yaş arası müzisyenlerin yer aldığı iki müzik topluluğuna dayanıyordu. 

2018 yazındaki tur süresince 79 katılımcının her biri günlük ruh hallerini ve sosyal etkileşimleri kaydeden bir günlük tuttu. 

Araştırmanın yazarlarından Doktor Per Block, “Çalışmamız kesin olarak bireylerin çevrelerindeki diğerlerinin hissettiklerinden etkilendiğini gösteriyor’’ dedi.

"BÜYÜLEYİCİ BİR ÇALIŞMA"

Bulgular, iyi ruh halinin kötüden daha bulaşıcı olduğunu ve kötü ruh halinin sosyal olarak geri çekilme ile ilişkili olduğunu öne süren önceki araştırmalarla çelişiyor. 

Bu son çalışma, kötü hisseden gençlerin geri çekildiğine dair hiçbir kanıt göstermedi. 

İngiliz Psikoloji Derneği'nin Eğitim ve Çocuk Psikolojisi Bölümü'nün başkan yardımcısı Vivian Hill, “Bu, gençlerin akıl sağlığı konusunda artan endişelerin olduğu bir dönemde, büyüleyici bir metodoloji kullanan önemli bir araştırma parçasıdır’’ dedi.