İsrail'in, İngiltere'nin Eylül ayında Pfizer'den alacağı benzer sayıda aşı karşılığında aşıları İngiltere'ye teklif ettiği bildirildi. Sağlık yetkilileri, bu ayın sonlarında İngiltere'de Covid-19 kısıtlamaları kaldırılmadan önce yetişkin nüfusunun mümkün olduğunca çoğunu aşılamak için yarışıyor.

‘TEKNİK SORUNLAR’

Perşembe günü, İsrail televizyonu Channel 12, Birleşik Krallık ile İsrail arasındaki aşı takasına ilişkin görüşmelerin ileri bir aşamada olduğunu söyledi. Ancak İsrailli yetkililer daha sonra teknik sorunların anlaşmayı bozduğunu söyledi.

Bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "İsrail ve Birleşik Krallık arasında aşıların takas olasılığı konusunda tartışmalar vardı, ancak ne yazık ki, her iki tarafın iradesine rağmen, teknik nedenlerle bu başarılı olmadı" dedi.

Channel 12, Pfizer'in İsrail'den gelen aşıların son kullanma tarihini uzatma talebini reddettiğini bildirdi. Şirket, dozların 30 Temmuz'dan sonra güvenli olacağını garanti edemediğini söyledi.

FİLİSTİN REDDETTİ

İşgal altındaki Batı Şeria'ya yaklaşık 1 milyon Pfizer dozunu aktarma planı da, Filistinli liderlerin son kullanma tarihlerine yakın aşıları kabul edemeyeceklerini söylemelerinin ardından geçen ay suya düştü.

Filistin Yönetimi Sözcüsü İbrahim Melhem, "Hükümet, süresi dolmak üzere olan aşıları almayı reddediyor" dedi. Yetkili, doğrudan Pfizer'den sipariş ettiği aşıların sevkiyatını bekleyeceğini de sözlerine ekledi.

Filistinli yetkililere göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'deki uygun Filistinlilerin yaklaşık yüzde 30'u en az bir doz aşı alırken, yetişkin İsraillilerin yüzde 65'i iki doz aşı aldı. Özellikle aşılanmamış nüfus arasında Delta varyantının bulaşmasının artmasıyla birlikte, İsrail hükümeti 12 ila 15 yaş arasındaki çocukları aşılamaya teşvik ediyor. (Guardian)