Bir bilim insanı ekibi geçen hafta medRxiv'de yayınlanan bir ön baskıda, yeni tür B.1.640.2'nin güneydoğu Fransa'daki 12 hastada tespit edildiğini söyledi.

‘ZORLUĞU GÖSTERİYOR’

Bilinen ilk hasta, Kamerun gezisinden Fransa’ya dönen ve tanıdan bir gün önce hafif solunum semptomları gösteren aşılı bir yetişkindi. Araştırmacılar, genom analizinin bu özel türün virüsünün 46 mutasyona sahip olduğunu ortaya çıkardığını söyleyerek, “Bu 12 vakaya dayanan bu varyantın virolojik, epidemiyolojik veya klinik özellikleri hakkında çıkarım yapmak için henüz çok erken” diye yazdılar.

Makalede, "Genel olarak, bu gözlemler bir kez daha yeni SARS-CoV-2 varyantlarının ortaya çıkmasının ve bunların yurt dışından getirilmesinin öngörülemezliğini gösteriyor ve bu tür giriş ve sonraki yayılmayı kontrol etmenin zorluğuna örnek teşkil ediyor" şeklinde kaydedildi. 

DSÖ’DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, daha bulaşıcı ve aşıya dirençli varyantlar ortaya çıkma ihtimaline karşı yeni varyantlarkonusunda yüksek alarma geçtiler.

Kasım ayında DSÖ tarafından bir ‘endişe türü’ olarak sınıflandırılan Omicron varyantının ortaya çıkması, birçok ülkenin sınırlarını kapatmasına ve pandemi ile ilgili diğer kısıtlamaları sıkılaştırmasına neden oldu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçen hafta, "Bu pandemi sürdükçe, yeni varyantların karşı önlemlerimizden kaçması ve mevcut aşılara veya geçmiş enfeksiyonlara karşı tamamen dirençli hale gelmesi, aşı uyarlamalarını gerektirmesi mümkündür" dedi. (RT)