Bu, bu hafta çevrimiçi olarak düzenlenecek Avrupa Obezite Kongresi'nde (ECO) takviyelerin etkinliği üzerine çalışmalar sunacak olan araştırmacıların görüşü. Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden başyazar Erica Bessell, “Çoğu takviye kısa vadeli tüketim için güvenli görünse de, klinik olarak anlamlı bir kilo kaybı sağlamayacaklar” dedi.

ABD’NİN YÜZDE 15’İ DENİYOR

Bitkisel takviyeler, bütün bitkileri veya bitki kombinasyonlarını içerirken, diyet takviyeleri doğal olarak oluşan tekli bileşikler içerir. Hap, toz ve sıvı olarak satın alınabilir ve kilo vermeye yardımcı oldukları söylenmeleri onları daha popüler yaptı. 

Yakın tarihli bir tahmin, Amerikalıların yüzde 15'inin dünya çapında 40 milyar dolar değerinde bir sektörde kilo verme takviyesi denediğini ileri sürdü. Yine de, mevcut tüm bitkisel ve diyet takviyeleri hakkındaki bilimsel literatürü gözden geçirmek için son zamanlarda çok az girişim oldu.

SADECE BEYAZ BARBUNYA ETKİLİ ÇIKTI

Bitkisel takviyeler arasında yeşil çay, beyaz barbunya fasulyesi, efedra (metabolizmayı artıran bir uyarıcı), Afrika mangosu, yerba mate (Ilex paraguariensis bitkisinin yapraklarından ve dallarından yapılan bir bitki çayı), meyan kökü ve gibi şeyler bulunur.

Avustralyalı araştırmacılar, bu takviyelerin ve diğerlerinin etkinliğini incelemek için bitkisel takviyelerin kilo verme etkisinin plasebo etkisiyle karşılaştırıldığı önceki çalışmaların sistematik bir incelemesini yaptılar. Veriler, 4 bin 331 sağlıklı, aşırı kilolu veya obez yetişkinleri içeren 54 çalışma için analiz edildi. Yalnızca beyaz barbunya fasulyesinin bir plaseboya göre istatistiksel olarak daha fazla kilo kaybıyla sonuçlandığını ortaya çıkardı. (Guardian)