Türkiye’de yüzde 91,25 olarak açıklanan etkinlik oranı, Brezilya’da yapılan araştırmalarda yüzde 78 çıktı ve veri ayrıntılarının eksikliğinden yakınan araştırmacılar daha fazla şeffaflık çağrısı yaptı.

Şiddetli geçen salgını sona erdirmek için kitlesel aşılamalara başlayacak olan gelişmekte olan ülkeler tarafından yakından takip edilen çalışma, Türk araştırmacıların ön bulgularının altındaydı. 

Ayrıca, ABD’de ve Avrupa’da geliştirilen aşılar hakkında sağlanan ayrıntılı verilerden yoksundu. Sinovac’ın araştırma ve üretim ortağı olan Brezilya biyomedikal merkezi Butantan’ın direktörü, aşının acil kullanım talebinin bir parçası olarak ayrıntılı sonuçların
sağlık düzenleme kurumu Anvisa’ya sunulduğunu söyledi.

TAŞIMASI VE SAKLAMASI DAHA KOLAY

Sırasıyla Latin Amerika ve Güneydoğu Asya'da en fazla corona virüs vakasına sahip olan Brezilya ve Endonezya, bu ay CoronaVac aşısını uygulamaya hazırlanıyor. 

Türkiye, Şili, Singapur, Ukrayna ve Tayland da Sinovac ile tedarik anlaşmaları yaptı. CoronaVac’ın etkinliği, Moderna ve Pfizer aşılarının yüzde 95 başarı oranının altında kalsa da, taşınması ve saklanması daha kolay.

ETKİNLİK ORANI BEKLENENDEN YÜKSEK

Yüzde 78 etkinlik oranı, acil ihtiyaç göz önüne alındığında, salgının başlarında geliştirilmekte olan aşılar için küresel sağlık otoriteleri tarafından belirlenen yüzde 50 ila yüzde 60 kıyaslamasının oldukça üzerinde.