Uzmanlar, corona virüs bulaştıktan sonra altı haftaya kadar çocukları etkileyen sendromun nadir olduğunu söylüyor, ancak São Paolo Üniversitesi'nden önde gelen epidemiyolog Fatima Marinho, pandemi sırasında olduğundan daha fazla MIS vakası gördüğünü söylüyor.

‘VİRÜS ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR’

Uluslararası sağlık STK'sı Vital Strategies'in kıdemli danışmanlarından Dr. Fatima Marinho, çocukların Covid-19 virüsüne karşı risk altında olmadığına dair bir yanlış anlayış olduğunu söylüyor. 

Marinho'nun araştırması, şok edici derecede yüksek sayıda çocuk ve bebeğin virüsten etkilendiğini buldu.

‘AZ TEST RAKAMLARI DÜŞÜRÜYOR’

Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre, Şubat 2020 ile 15 Mart 2021 arasında Covid-19, Brezilya'nın dokuz yaşına kadar en az 852 çocuğu öldürdü. Ancak Dr. Marinho, bu sayıdaki çocuğun iki katından fazlasının Covid-19’dan öldüğünü tahmin ediyor. Corona virüs testlerinin eksikliğinden kaynaklanan sorununun rakamları düşürdüğünü söylüyor.

SEBEBİ BİLİNMEYEN ÖLÜMLERLE RAKAM UÇTU

Marinho, pandemi sırasında belirtilmemiş akut solunum sendromundan kaynaklanan ölümleri hesapladı ve açıklanamayan solunum sendromu nedeniyle önceki yıllara göre 10 kat daha fazla ölüm olduğunu buldu. 

Bu sayıları ekleyerek, virüsün aslında bin 302 bebek de dahil olmak üzere dokuz yaşın altındaki 2 bin 60 çocuğu öldürdüğünü tahmin ediyor.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Uzmanlar, ülkedeki çok sayıda corona virüs vakasının Brezilya'daki bebeklerin ve küçük çocuklarının etkilenme olasılığını artırdığını söylüyor. Böylesine yüksek bir enfeksiyon oranı, Brezilya'nın tüm sağlık sistemini alt etti. Ülke genelinde oksijen kaynakları azalıyor. Bunun yanında ülkede temel ilaç kıtlığı var ve ülke çapındaki birçok yoğun bakım ünitesinde artık yatak yok.

‘GEÇ TEŞHİS ÖLDÜRÜYOR’

Marinho, çocuklarda Covid-19 teşhisinin zaten ciddi şekilde hasta olduklarında çok geç geldiğini söylüyor. Marinho, "Vakaları tespit etmede ciddi bir sorunumuz var. Genel popülasyon için yeterli testimiz yok, hatta çocuklar için daha az. Teşhiste gecikme olduğu için çocuğun bakımında gecikme var" diyor.

(BBC, çeviri: polemikhaber)