Burun yüzün en önemli ve belirgin organıdır. İnsan ifadesinin güzel görünmesi için burnun görünümünün yüz hatlarıyla eşleşmesi önemlidir. Görünüşün yanı sıra kemiklerin bükülmesi ve burun kıkırdağı gibi sağlık sorunları da kişilerin yaşam kalitesini düşürebilir. Burun ameliyatı ile kişinin sağlık sorunları giderilebildiği ve görünüm açısından istediğine kolaylıkla kavuşabilir. Günümüzde sıklıkla yapılan fonksiyonel rinoplasti burun ameliyatı yapılmaktadır.

Fonksiyonel rinoplastinin tercih edilmesinin nedeni, operasyon sırasındaki sağlık sorunlarını çözmesi ve görünümde istenilen değişikliklere olanak sağlamasıdır. Fonksiyonel burun cerrahisinde rinoplasti ve septoplasti denir.


Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. İlsun Aka

BURUN AMELİYATI BİRÇOK FAYDA SAĞLAR

Fonksiyonel burun ameliyatı ile tek bir ameliyat ile kişilerin sağlık sorunları ve görünüm açısından istekleri karşılanabilmektedir. Yaygın sağlık sorunları; kemik ve kıkırdak bükülmesi, burundaki tümörler ve burun deliklerinden yetersiz hava akışıdır. Ameliyattan sonra kişiler uyku ve solunum kalitelerinin düzeldiğini, horlama ve ağız kuruluğu problemlerinin azaldığını söylediler. Fonksiyonel burun ameliyatına uygun olan kişiler sağlık sorunu olanlar, görünümünden şikayet edenler ve sağlığında ve görünümünde değişiklik isteyenler olmak üzere üç gruba ayrılır.

Hasta ameliyattan sonra doktor kontrolünde birkaç saat içinde hastaneden taburcu edilebilir. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlarda hastaların ilk 4 saat ağızdan yemek yememeleri gerekir. Ameliyattan on gün sonra hastanın iyileşme süreci tamamlanır. Ancak yaklaşık 3 hafta içinde kişi davranışlarına dikkat etmelidir. Özellikle yüz bölgesini korumalıdır.

Ameliyat öncesi ve sonrası hasta ile doktor arasındaki ilişkiyi ve istekleri net bir şekilde anlatmak sonucun başarısı için önemlidir. Hastalar beklentilerini açıklamalı ve uzman ameliyat sonrası görünümü mümkün olduğunca detaylı anlatmalıdır. Bu sayede kişi operasyondan sonra mutlu olacaktır.

SÜREÇ KİŞİYE ÖZEL OLMALIDIR

Burun ameliyatında hastaların beklentilerini karşılamak için birçok önemli kriter vardır. Bunlardan ilki cerrahi işlemin hastanın istek ve ihtiyaçlarına özel olarak planlanmasıdır. Görünüm ve sağlık açısından planlanması gereken birkaç nokta vardır. Örneğin; insanların sağlıklı nefes alması ve ona yakışan yüz ifadesi gibi. Ayrıca yanlış uygulamalara dönüş zor olduğu için insanları ekonomik ve manevi olarak zorlayabilir. Burun estetiği ameliyatının temel amacı, insan yüzünün şekline uygun bir burun görünümü elde etmek için burnun işlevini korumak ve iyileştirmektir. Ayrı olarak planlanan bir operasyonda daha gerçekçi sonuçlar elde edebilmek için kişinin yüz ve burun yapısı ve cilt durumu detaylı olarak incelenmelidir.

Herkesin burun yapısı ve özellikleri farklıdır. Burun ameliyatının en önemli noktası, insan yüzünün yapısına uygun burun görünümünün elde edilmesidir. Başarılı bir burun estetiğinde hastanın yüz hatlarına uygun simetrik ve doğal bir geçiş ve görünüm elde edilir.