Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr. Deepak L. Bhatt, "Bazı doktorlar oturmaya bir nevi sigara içmek olarak görüyorlar ve bu biraz abartı olsa da, sigara içmek kardiyovasküler ve genel sağlık için çok kötü, uzun süre oturmanın da sağlığı kötüleştirdiği doğru" diye ekledi.

Journal of Physical Activity and Health'de yayınlanan bir makaleye göre, yetişkinlerin ortalama dokuz saatini uyanıkken oturarak geçiriyorlar. 2015 yılında Annals of Internal Medicine'de yayınlanan başka bir makaleye göre, ortalama bir insanın yaşamının yaklaşık yüzde 50'si hareketsiz aktiviteler içeriyor.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN KAYNAĞI

Çalışmaya katılanlar, yetişkinler arasında fiziksel aktiviteden bağımsız olan hareketsiz zaman ve sağlık arasındaki ilişkiyi araştırmak için yayınlanmış araştırmaların bir incelemesini ve meta-analizini yaptılar. Makale, bir kişinin düzenli egzersiz yapıp yapmadığına bakılmaksızın, uzun süreli oturmanın kalp hastalığı, diyabet, kanser ve ölüm riskini artırdığını buldu.

Dr. David A. Alter, “Deneyimlerime göre, ister oturmaktan kaçınmak, ister egzersizi geliştirmek veya her ikisini birden yapmak için olsun, hastaların 'hareket etmesini' sağlamanın en önemli stratejisi, 'aklın üst düzey farkındalığını' oluşturmaya odaklanmaktır” dedi.

OTURMAK ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Orangetheory Fitness’da egzersiz bilimcisi olan Summer Sides, "Günde 13 saatten fazla oturan katılımcıların, 11 saatten az oturanlara göre %200 daha fazla ölüm riskine sahip olduğunu" söylerken, “Sıklıkla 90 dakikadan fazla oturan katılımcıların ölme olasılığı, oturma sürelerini her zaman 90 dakikadan daha az bir süre ile sınırlayanlara göre yaklaşık iki kat daha fazlaydı” dedi. Ancak çalışma, bir seferde 30 dakikadan daha az oturanların en az ölüm riskine sahip olduğunu buldu. (New York Post)