Henüz hakemli olmayan araştırma, 12-17 yaş arası erkek çocuklarda Covid-19’a yakalandıktan sonra miyokardit geliştirme riskinin aşıdan kaynaklanabilecek riskten çok daha büyük olduğunu öne sürüyor.

UZUN COVİD RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Veriler, Birleşik Krallık Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi'nin (JCVI), 12 ila 17 yaşındakilere yalnızca aşırı derecede savunmasız olmaları veya risk altındaki biriyle yaşıyorlarsa Covid-19 aşısı önerilmesini tavsiye etmesinden yaklaşık 10 gün sonra geliyor.

Komite, İngiltere'den ve başka yerlerden, gençlerde BioNTech aşısı ile aşılamadan sonra miyokardit gibi nadir fakat ciddi kalp komplikasyonları hakkında ortaya çıkan raporlar göz önüne alındığında, kararın ihtiyati tedbir olduğunu ileri sürdü.JCVI üyeleri, 18 yaşın altındakileri aşılamanın faydalarının potansiyel risklerden ağır basmadığını belirterek, bu yaş grubunda "uzun Covid" riskinin de düşük olduğunu ileri sürdü.

KADINLARDA DAHA AZ

ABD’nin elektronik sağlık kayıtlarından toplanan verileri kapsayan son çalışma, Nisan 2020 ile Mart 2021 arasında Covid-19 teşhisi konan 19 yaşın altındaki kişileri içeriyor.

Çalışmada yaşları 12 ile 17 arasında değişen ve virüsten etkilenen 6 bin 846 erkekten altısı miyokardit geliştirdi ve bu da milyonda 876 vakaya ulaştı. Ancak, her Covid-19 ve miyokardit vakasının sağlık kayıtlarında hesaba katılmaması muhtemel olduğundan ve bazı varsayımlara dayanarak, araştırmacılar rakamı milyon vakada 450 olarak ayarladılar.

12-17 yaşındaki kadınlar için, çalışmada 7 bin 361 hastadanüç miyokardit vakası vardı. Kaçırılan vakaları hesaba katmak için benzer ayarlamaları uyguladıktan sonra, araştırmacılar bu alt grupta milyonda 213 vaka olduğunu tahmin ettiler.

ABD ve İsrail'den elde edilen mevcut veriler, mRNA aşılarını takiben miyokardit riskinin, milyon aşı alıcısı başına 76,5 vaka ile 12-17 yaşındaki erkek grubunda en yüksek olduğunu göstermektedir.

(Guardian)