Çin'in katı sıfır Covid-19 politikası ülke ekonomisini raydan çıkarmakla tehdit etmesine rağmen, Şanghay genişletilmiş bir karantinaya alındı ve bazı sakinler evlerinde 10 gün daha izolasyonla karşı karşıya kaldı. 

Çin'in en büyük şehrinin doğu yarısının, Omicron varyantının kalıcı bir salgınını ezmeyi amaçlayan dört günlük bir kilitlenmeden Cuma günü çıkması gerekiyordu, ancak uzatma Perşembe gecesi geç saatlerde açıklandı.

Şehrin batı yarısının karantinaya alınması Cuma sabahı planlandığı gibi devam etti ve Çin'in mali güç merkezinin salgını ortadan kaldırmak için mücadele ederek şehrin 26 milyon insanının çoğunluğunu evlerine kapattı. Virüs, bu yıl birkaç büyük şehirde karantinaları zorunlu kıldı ve mevcut salgını ülkenin 2019'da Wuhan'da başlamasından bu yana en kötüsü haline getirdi. Son dalga, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini raydan çıkarabilir. 

‘DÜNYA EKONOMİSİNİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR’

Cuma günü açıklanan rakamlar, Covid-19’un yeniden canlanması ve Ukrayna savaşından kaynaklanan ekonomik düşüşün üretim ve talepte keskin düşüşleri tetiklemesi nedeniyle Çin'deki fabrika faaliyetinin Mart ayında iki yılın en hızlı düşüşünü gösterdi.

Morgan Stanley'deki ekonomistler, Çin'in bu yıl için ekonomik büyüme tahminini keskin bir şekilde düşürürken, Citigroup ikinci çeyrek görünümüne yönelik riskler konusunda uyardı. Hong Kong'daki Natixis'in kıdemli ekonomisti Trinh Nguyen, Çin'in sıfır-Covid-19 politikasının artık Çin ekonomisi için en büyük risk olduğunu söyledi ve daha kötüsünün geleceğini tahmin etti. Nguyen, “Nisan, Şanghay karantinasının uzatılmasıyla korkunç olacak ve bu hem arzı hem de talebi etkilediği için bölgesel ve küresel olarak yankılanacak" dedi. 

Çin ekonomisindeki yavaşlama, piyasaların dünyanın iki numaralı ekonomisinin o kadar fazla yakıta ihtiyaç duymayacağını düşünmesiyle petrol fiyatlarının düşmesine de neden oldu.

VAKALAR DÜŞÜYOR

Şangay’da bu sabah, önceki gün kaydedilen 5 bin 298 ve 355 ile karşılaştırıldığında Perşembe günü 4 bin 144 asemptomatik vaka ve 358 semptomatik vaka kaydedildi. Şanghay'daki kurallarda yapılan değişiklikler, pozitif vaka bulunan bir binada yaşayan herkesin 10 gün daha evde kalması gerektiği anlamına geliyor. Aynı yerleşim birimindeki diğer binaların sakinleri üç gün daha izole edilecek. (Guardian)