Yeni bir araştırma, insanların yoğun zihinsel çalışmadan sonra yorgun hissedebileceklerini, çünkü beynin prefrontal korteks kısmında potansiyel olarak toksik şeylerin birikmesine neden olduğunu buldu.

Bu, bir kişinin kararlar üzerindeki kontrolünü değiştirir, bu nedenle zihinsel yorgunluk başlarken hiçbir çaba veya bekleme gerektirmeyen eylemlere geçerler. Yorgunluk, kendini kurtarmak için beyne kapanmasını söylemenin bir yoludur.

‘BEYNİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAK İÇİN’

Fransa'daki Pitie-Salpetriere Üniversitesi'nden Mathias Pessiglione, "Etkili teoriler, yorgunluğun, yaptığımız her şeyi durdurmamızı ve daha tatmin edici bir aktiviteye dönüştürmemizi sağlamak için beyin tarafından hazırlanan bir tür yanılsama olduğunu ileri sürdü” dedi.

Pessiglione, "Ancak bulgularımız, bilişsel çalışmanın gerçek bir işlevsel değişiklikle, zararlı maddelerin birikmesiyle sonuçlandığını gösteriyor. Bu nedenle yorgunluk gerçekten de çalışmayı bırakmamıza neden olan bir işaret olabilir. Ancak farklı bir amaç olan beyin işleyişinin bütünlüğünü korumak için" diye ekledi.

BİLİŞSEL KONTROLÜ ZORLAŞTIRIYOR

Current Biology dergisinde yayınlanan çalışmada, bilim insanları, bir iş günü boyunca iki grup insanda beyin kimyasını izlediler: çok düşünmeye ihtiyaç duyanlar ve nispeten daha kolay bilişsel görevleri olanlar. İlk grupta, gözbebeği genişlemesinin azalması dahil olmak üzere yorgunluk belirtileri gözlemlediler ve bu gruptaki insanlar az bir çabayla kısa sürede ödül öneren seçeneklere doğru seçimler yaptılar.

Araştırmacılar, bu grubun prefrontal kortekste glutamat adı verilen bir kimyasalın daha yüksek seviyelerine sahip olduğunu ekledi. Bunun glutamat birikiminin beynin bu bölümünün daha fazla aktivasyonunu maliyetli hale getirdiği teorisini desteklediğini söylüyorlar, öyle ki zihinsel olarak zor bir iş gününden sonra bilişsel kontrol daha zor oluyor. (Sky News)