CovId-19 vaka sayıları hızla artarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bir ayda yaklaşık dört katına çıktı. Üstelik uzmanlar, açıklanan sayıların gerçeğini yansıtmadığını ve Covid-19 nedeniyle çok daha fazla kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor.

1 Mart’ta başlayan yeni normalleşme dönemiyle birlikte günlük vaka sayısı yalnızca bir ayda 13 binlerden 54 binlere fırlarken Covid-19 nedenli ölümlerde de büyük artış yaşandı. Sağlık Bakanlığı 5 Mart’ta 62 kişinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. 8 Nisan’da bu sayı 258’e çıktı.

ÖNLEMLER AZALTILDI VAKA SAYILARI ARTTI

Birgün'den İsmail Arı'ya salgında gelinen noktayı değerlendiren Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Çok sıkıntılı, zor bir süreç yaşıyoruz. Geldiğimiz nokta çok kötü” ifadelerini kullandı. Yavuz, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Vakalar arttıkça doğal olarak ölümler de artıyor. Bir diğer sıkıntı da ülkede baskın hale gelen ve yayılan V1-İngiltere varyantı. Bu varyantta ölüm oranlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Varyant virüsün yayıldığı diğer ülkelerde önlemler artırılırken ve doğrusu da buyken, bizde önlemler azaltıldı. Dolayısıyla vaka sayıları arttı” dedi.

KURTULUŞ SAVAŞI GİBİ DÜŞÜNMELİYİZ

Hastanelerdeki yoğunluğa da dikkat çeken Yavuz, “Acil işi olmayanlar şu günlerde hastaneye gitmemeli. Rutin ameliyatlar, muayeneler azaltılmalı” diye konuştu. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Bilim Kurulu’na yönelik eleştirilere ilişkin ise şunları söyledi:

"Pandemiyle dayanışarak mücadele edilir, bu bilimsel bir gerçektir. Ben bu bakış açısıyla pandeminin en başından beri kim benim fikrime ihtiyaç duyduysa katkı sundum ve fikrimi paylaştım. Bakanlığın, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), uzmanlık derneklerinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) vs. istediği her desteği verdim, bilgi ve birikimimi sundum. Herkesle dayanışmaya çalıştım. Bu durumu bir kurtuluş savaşı gibi düşünmeliyiz, topyekûn mücadele etmeliyiz, birbirimize saldırmanın, suçlamanın salgını kontrol etmede hiçbir faydası olmadığı gibi, çok zararı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.”

YOĞUN BAKIMLARDA ÖLÜM ORANI YÜKSELDİ

Salgında ikinci pikin yaşandığı aralık ayında ağır hasta sayısı çok daha yüksekti. Örneğin 8 Aralık’ta ağır hasta sayısı 5 bin 882 olarak açıklanmıştı. 8 Nisan itibarıyla bu sayı 2 bin 615.

Öte yandan bugün günlük ölüm sayıları, aralık ayını da geçmiş durumda. Covid-19 nedeniyle 8 Aralık’ta 211 kişi yaşamını yitirirken 8 Nisan’da 258 kişi yaşamını yitirdi.

TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, bu durumu şöyle açıkladı: “Hastalar bugün genel itibarıyla daha az yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor; ama yoğun bakıma yatanların eskiden yüzde 30’u ölüyorsa, şimdi yüzde 50-60’ı hayatını kaybediyor.”

Bakanlığın açıkladığı ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığını da belirten Adıyaman, “Özellik CHP'li belediyelerin geçmiş yıllara göre ölüm sayıları kıyaslamasına baktığımızda, Covid-19 salgınından sonra ölümlerin üç kat arttığını görüyoruz” dedi.

ÜLKE YANGIN YERİ GİBİ RAMAZANI BEKLEYEMEYİZ

İktidarın pandemiyle mücadelede gerekli hassasiyeti göstermediğini vurgulayan Adıyaman, son olarak şunları söyledi:

“Adeta salgınla mücadele sürü bağışıklığına bırakılmış gibi bir hal var. Hâlâ tedbir almak için ramazan ayı bekleniyor. Ülke şu anda bir yangın yeri gibi. Sağlık sistemi tıkanıyor. Covid-19 hastalarına ‘Durumunuz ağırlaşırsa hastaneye gelin’ deniyor. Bir an önce tedbir alınmazsa çok daha büyük kayıplar yaşayabiliriz.”