Amerika'daki Maryland Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nin Başkanı Prof. Dr. Farideh Sultan Mohammadi, COVİD-19 visüyle ilgili doğru bilenen yanlışları Aydınses'ten Murat Aydın'a anlattı.

Mohammadi "1.Korona virüsü ile aylarca veya yıllarca yaşayabiliriz. Bunu inkar etmeyelim veya paniklemeyelim. Hayatımızı boşa harcamayalım. Bu gerçekle yaşamayı öğrenelim" dedi. 

MASKENİN AŞIRISI ZARAR

Mohammadi, "Korona virüsü ile aylarca veya yıllarca yaşayabiliriz. Bunu inkar etmeyelim veya paniklemeyelim. Hayatımızı boşa harcamayalım. Bu gerçekle yaşamayı öğrenelim. Maskenin aşırı kapatılması ve Eldiven takmak yanlıştır. Elleri sıkça yıkamak ve İki metrelik fiziksel mesafe, sizi korumanın en iyi yoludur. Evde kroner hastanız yoksa artık ev yüzeylerini dezenfekte etmenize gerek yok. Süper market alışverişi vb. Ürünlerin paketlenmesi, benzin istasyonları, alışveriş arabaları ve ATM'ler enfeksiyona neden olmaz. 

RİSKİ YOKTUR

Korona virüsü bir gıda enfeksiyonu değildir. Hastalık, grip gibi enfeksiyon damlacıklarıyla ilişkilidir. Yiyecek siparişi vererek korona transferinin kesin bir riski yoktur. Pek çok alerji ve viral enfeksiyonla koku alma duyunuzu kaybedebilirsiniz. Bu, yalnızca korona virüsün spesifik olmayan bir semptomudur" ifadelerini kullandı.  

DUŞ ALMAYA GEREK YOK 

Dışardan eve gelindiğinde duş alınmasına da değinen  Farideh Sultan Mohammadi, "Eve gelince hemen kıyafetinizi değiştirip duş almanıza gerek yoktur. Korona virüsü havada asılı kalmaz. Bu, yakın temas gerektiren bir solunum damlası enfeksiyonudur. Fiziksel mesafenizi koruyarak parklarda güzel vakit geçirebilirsiniz" dedi.

Korona virüsüne karşı antibakteriyel sabun değil normal sabun kullanılması yeterlidir. Bu bir virüs, bakteri değil.

AYAKKABILARLA EVE GELİNMESİ

20 yıldır virüslere karşı çalıştığını belirten, Mohammadi, şöyle devam etti: 

"Yemek siparişleriniz için endişelenmenize gerek yok.  Ama isterseniz mikrodalgada ısıtabilirsiniz. Korona virüsünü ayakkabılarınızla eve getirme şansı, günde iki kez yıldırım çarpması gibidir. Sirke, şeker kamışı ve zencefil alarak virüsten korunamazsınız. Bunlar bağışıklık içindir, tedavi değil."

Uzun süre maske takmak nefes alıp vermenizi ve oksijen seviyenizi olumsuz etkileyecektir. Sadece kalabalığın içinde maske takın.

ELDİVEN KÖTÜ FİKİR

Eldiven takmak da kötü bir fikirdir;  Virüs eldivenlerde birikebilir ve yüze dokunarak kolayca bulaşabilir. Ellerini düzenli olarak yıkamak daha iyidir. Her zaman steril bir ortamda kalarak güvenlik zayıflatılır. Bağışıklığı artıran yiyecekler yeseniz bile, lütfen düzenli olarak parka ve plaja gidin.  Vücudun bağışıklığı, evde oturup kızarmış, baharatlı, şekerli yiyecek ve içecekleri yemeden değil, patojenlere maruz kaldıkça artar. Korona virüsüyle yaşamayı öğrenmeliyiz. Yüz maskesinin tehlikeleri ise maske sınırlı bir süre kullanılmalıdır.  Uzun süre takarsanız, kandaki oksijeni azaltır. Beyne oksijen arzı azalır. Zayıf hisse neden olur. Ölüme dahi yol açabilir." 

BU CEHALAETTİR

Maskelere de değinen Farideh Sultan Mohammadi, "Tavsiye olarak pek çok insanın arabalarında maske kullandığını görüyorum. Bu cehalettir. Evde kullanmayın. Yalnızca kalabalık bir yerde bir veya daha fazla kişiyle yakın temas halindeyken kullanın. Uzun süredir karantinadayken kullanımını azaltın. Güvende kalmak için C Vitamini, E Vitamini, (10-11) saatten itibaren 15-20 dakika güneşte oturun. Günde bir yumurta tüketin. En az 7-8 saat dinlenme veya uyku ve günlük 1,5 litre su içilmesi lazım. Tüm öğünler sıcak olmalıdır. Korona virüsünün pH değerinin 5,5 ile 8,5 arasında değiştiğini unutmayalım. Ayrıca ılık suyla limon virüsü akciğerlere ulaşmadan önce öldürür" dedi. (Aydınses)