British Medical Journal'da yayınlanan bulgular, 2018 ve 2019'daki aynı dönemlerle karşılaştırıldığında, pandeminin başlangıcından bu yana İngiltere'de pıhtı atma vakalarından kaynaklanan ölümlerin ikiye katlanmasını açıklamaya yardımcı olabilir.

‘HAFİF GEÇİRENLERDE BİLE…’

Glasgow Üniversitesi'nde halk sağlığı öğretim görevlisi olan Dr. Frederick Ho, "Covid-19 ile ilişkili komplikasyonların derecesi aşıdan sonra elde edebileceğimizden çok daha güçlü ve çok daha uzun sürüyor. Hastaneye yatırılması gerekmeyen hafif semptomları olan kişilerde bile kan pıhtılaşması riskinde küçük bir artış olabilir" dedi. 

Önceki araştırmalar, Covid-19’a yakalanmanın artan kan pıhtılaşması riski ile ilişkili olduğunu öne sürmüş olsa da, bu riskin ne kadar süreceği ve hafif enfeksiyonların da insanların riskini artırıp artırmadığı belirsizdi.

Bu belirsizlikleri gidermek için İsveç'teki Umea Üniversitesi'nden Anne-Marie Fors Connolly ve meslektaşları, 5 milyon kişide DVT, pulmoner emboli (akciğerde kan pıhtısı) ve gastrointestinal kanama veya damar patlaması gibi çeşitli kanama türlerinin riskini ölçtüler. 

Genel olarak, enfeksiyondan sonraki 30 gün içinde pulmoner emboli riskinde 33 kat, DVT riskinde beş kat ve kanama riskinde neredeyse iki kat artış tespit ettiler. İnsanlar enfekte olduktan sonra altı ay ve kanama ve DVT için iki ve üç ay boyunca pulmoner emboli riski altında kaldılar. Daha şiddetli hastalığı olan hastalarda riskler en yüksek olmasına rağmen, virüsü hafif geçiren kişilerde bile DVT riski üç kat ve pulmoner emboli riski yedi kat arttı. Hafif enfeksiyon geçirenlerde kanama riskinde artış bulunmadı.

Connolly, "Akciğer embolisi ölümcül olabilir, bu nedenle riskin farkında olmak önemli. Birdenbire nefes darlığı çekiyorsanız ve geçmiyorsa, o zaman hastaneye başvurmak önemli olabilir, çünkü bu riski altı aya kadar artırdığını görüyoruz” dedi. (Guardian)