Pandemi başladıktan iki yıl sonra, corona virüs hakkında sorular devam ediyor. Ancak uzmanlar, onu nasıl kontrol altında tutacakları konusunda çok daha fazla şey biliyor.

Virüs esas olarak enfekte bir kişi nefes verdiğinde, konuştuğunda, öksürdüğünde veya hapşırdığında havada yayılır. Bu nedenle sağlık yetkilileri, yüzeyleri önceden yaptıkları gibi silme tavsiyelerine odaklanmak yerine maske ve havalandırma kullanımını teşvik ediyor.

Tedavi, hastalanan veya hastaneye yatırılması gereken insanlar için de gelişmiştir. Seçenekler arasında remdesivir ilacı gibi antiviraller veya Pfizer ve Merck'in geliştirdiği daha yeni haplar ve hangi varyantın dolaşımda olduğuna bağlı olarak, virüse saldırmak için laboratuvar yapımı antikorlar. 

Maryland Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda sağlık politikası ve yönetimi alanında yardımcı doçent olan Neil J. Sehgal, “Dünya, Covid-19'u nasıl tedavi edeceğimizi gerçek zamanlı olarak öğrenmemizi izledi” diyor.

‘HER ÜLKE ÖĞRENMEK ZORUNDA KALACAK’

Covid-19 aşıları da rekor sürede geliştirildi. Mart ayı başı itibariyle, Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil kullanım için 10 aşı onaylanmıştır. Yine de, aşıların daha adil bir şekilde teslim edilmesi için uluslararası çabalara rağmen aşıların dağıtımı eşit değildi ve yanlış bilgiler aşılarla ilgili tereddütleri körükledi.

Hala öğrenecek çok şey var. İlk enfeksiyondan sonra aylarca sürebilen uzun süreli Covid-19'u daha iyi anlamak için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, bilim insanları bir sonraki hızlı yayılacak olan varyantı arıyorlar. Sehgal, “Sonunda her ülke COVID ile yaşamayı öğrenmek zorunda kalacak” diyor. (AP)