Cell Stem Cell bilimsel dergisinde yayınlanan bir makalede, bir grup araştırmacı, Covid-19'un hastanın böbreklerini etkileyen ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini bildiriyor.

KRONİK BÖBREK RAHATSIZLIĞI GELİŞEBİLİR

Çalışmaya göre, "SARS-CoV-2, böbrek hücrelerini doğrudan enfekte ediyor ve böbrek yetmezliğinin "Covid-19 sırasında ve sonrasında sıklıkla gözlendiği" belirtiliyor. Daha önce "bunun virüsün doğrudan bir etkisi olup olmadığı" konusunda kesin değildi.

Sonuçların, Covid-19'lu kişilerde böbrek hasarı sıklığını ve uzun süreli Covid-19’dan muzdarip olanlarda kronik böbrek hastalığının gelişimini açıklayabileceği sonucuna vardılar. Bilim insanları, akciğerlere zarar verme konusundaki ününe rağmen, coronavirüsten etkilenen birçok hastada böbrek sorunları gözlemlediler.

Geçen yıl, Johns Hopkins Üniversitesi’nden Tıp Profesörü C. John Sperati, böbrek hasarı yaşayan Covid-19 hastalarının tamamen iyileşip iyileşmeyeceğinin şu anda bilinmediği konusunda uyardı. Sperati, bu tür hastalarda böbrek sorunlarının yaygınlığının, virüsle hastaneye kaldırılanların çoğunun, böbrek hastalığı riskini artıran diyabet ve yüksek tansiyon gibi önceden var olan koşullardan muzdarip olmasından kaynaklanabileceğini öne sürdü. (RT)