Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH), yeni Instagram hesaplarına, "Keşfet" ve "Önerilen Gönderi" sayfaları üzerinden, ciddi miktarda yanlış bilgi verildiğini tespit etti. CCDH'nin raporuna göre, yanlış bilgiler en çok, platformda önde gelen aşı karşıtı kişileri ve sağlıkla ilgili çeşitli hesapları takip eden yeni kullanıcılara gösterildi.

"PARA KAZANMAK İÇİN"

Örneğin, aşı karşıtı bağlantıları olan 10 hesabı takip eden gönüllüler, komplo teorilerini destekleyen öneriler aldı. Çok sayıda gönderi, dünyanın içinde bulunduğu durumun salgın olmadığını iddia etti ve diğerleri insanları test olmaktan vazgeçmeye ve maskelerini çıkarmaya davet etti. CCDH'nin CEO'su Imran Ahmed, "İnstagram’daki bu özellikler, kâr adına yaratıldı, şirketin insanlara daha fazla reklam sunulabilmesi için gezinmeye devam etmesini sağladı’’ dedi.

Ahmed, "İçerik öneren algoritmalar, okuyucuların ne göreceğine ilişkin seçimler yapan bir yayıncının eylemidir. Bunun sosyal medya şirketleri için ciddi yasal ve düzenleyici sonuçları var" dedi.

FACEBOOK: ESKİ BİR ARAŞTIRMA

Instagram'ın sahibi olan Facebook yaptığı açıklamada, araştırmanın yanıltıcı olduğunu söyledi. Facebook, "Yanlış bilginin yayılmasını engelleme hedefini paylaşıyoruz, ancak bu araştırma beş ay eski. Ayrıca araştırma, pandeminin başlangıcından bu yana Facebook ve Instagram'dan kaldırdığımız 12 milyon adet virüsle ilgili yanlış bilgiyle karşılaştırıldığında, yalnızca 104 gönderiyi örneklem olarak kullanıyor’’ şeklinde açıklama yaptı.

Ayrıca Facebook, "İnsanları güvenilir bilgilere ulaştırmaya odaklandık, bu yüzden şimdiye kadar Covid-19 ve aşılarla ilgili 10 milyondan fazla aramayı devlet web siteleri gibi yetkili sağlık kaynaklarına yönlendirdik" şeklinde ekledi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com