Covid-19 pandemisinin başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra, New South Wales eyaleti ardışık günlerde günlük vaka sayıları için rekor kırdı ve Sidney şehri şimdiye kadar yaşadığı en katı karantina önlemleri altında.

ÜLKE NÜFUSUNUN YARISI ETKİLENİYOR

13 milyondan fazla Avustralyalı - ülke nüfusunun yaklaşık yarısı - şu anda Victoria ve Güney Avustralya eyaletleri de dahil olmak üzere bir tür kapanma veya kısıtlama altında.

Cuma günü, Eyalet Başbakanı Gladys Berejiklian, Sidney'in bazı bölgelerinde acil bir toplu aşı programı çağrısında bulundu ve şehrin salgınının tüm ülkeyi tehlikeye atacağı konusunda uyardı. 

Eyalette restoranları, barları ve barları, genel perakende mağazalarını, okulları, ofisleri, spor salonlarını ve spor salonlarını kapatan ve insanların evden çıkma nedenlerini sınırlayan kısıtlamalara rağmen Covid-19 sayıları artmaya devam ediyor. Berejiklian, en kötü etkilenen bölgelerde temel çalışanlar için üç günde bir zorunlu Covid-19 testlerine rağmen, süpermarketler ve eczaneler gibi temel işyerlerinde yayılmanın meydana geldiğini söyledi.

AŞILAMADA SON SIRADA

Avustralya nüfusunun sadece yüzde 12'si tam olarak aşılanmıştır ve aşı oranları açısından 38 OECD ülkesi arasında son sırada yer almaktadır. Eyaletin baş sağlık görevlisi Dr. Kerry Chant, Sydney'in güneybatısındaki süpermarket, lojistik ve sağlık çalışanlarının - çoğu 40 yaşın altında - öncelikli olarak aşılanması gerektiğini söyledi.

Şu anda, 40 yaşın altındaki genel nüfus aşılanmaya uygun değildir ve federal hükümet, Pfizer aşısı ve diğer mRNA aşılarının yeterli tedarikini sağlamadığı için eleştiriliyor. Ülke Başbakanı Scott Morrison yaptığı açıklamada, mümkün olduğunda New South Wales’e daha fazla aşı dozu sağlamaya çalışacağını, ancak bunun, diğer eyalet ve bölgelerin pahasına olmayacağını söyledi.

Morrison, eyalet ve bölge liderleriyle yaptığı düzenli toplantılardan birinin ardından Canberra'da gazetecilere verdiği demeçte, "Ülkenin geri kalanında aşı programını bozmayacağız" dedi. (Guardian)