Covid-19'un hızla yayılan Delta varyantının küresel toparlanmaya zarar vereceğine dair korkular, yatırımcıların ekonomik büyümenin yavaşlayabileceğinden endişe etmesiyle hisse senetlerinin kaymasına neden oldu.

HAFTALAR SONRA REKOR DÜŞÜŞ

Asya-Pasifik piyasalarındaki kayıpların ardından, pandeminin şokundan kaynaklanan ekonomik toparlanmanın zirveye ulaşmış olabileceği endişeleri ve Çin'deki yavaşlama işaretleri üzerine hisseler Londra'da ve diğer Avrupa borsalarında keskin bir düşüş yaşadı.

Londra'daki hisselerin FTSE 100 endeksi 120 puan veya yüzde 1,7’lik düşüşle 7030 puanda kapandı, bu son üç haftanın bir günlük en büyük düşüşü. Düşenler hisselere perakendeciler, madencilik şirketleri, inşaatçılar, konaklama firmaları ve finans hisseleri öncülük etti.

Avrupa çapında Stoxx 600, yüzde 1,8’lik düşüşle iki ayın en büyük kaybını bildirdi ve Fransa'nın CAC endeksi Nisan sonundan bu yana yüzde 2’lik düşüşle rekor kırdı. İspanya'nın Ibex'i, Fransız hükümetinin Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle vatandaşları tatilde İspanya veya Portekiz'e seyahat etmemeleri konusunda uyarmasının ardından yüzde 2,3 düştü.

‘’İYİMSERLİĞİN YERİNİ KORKULAR ALDI’’

Delta varyantı, tüm yeni vakaların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan ABD'de halihazırda Covid-19'un baskın türü. Tıp uzmanları, bu daha bulaşıcı varyantın aşılanmamış insanlar için ciddi bir risk oluşturduğundan ve potansiyel olarak ekonominin yeniden açılmasını tersine çeviren enfeksiyonlarda bir artışa yol açmasından korkuyor.

Think Markets analisti Fawad Razaqzada, "Görünüşe göre keskin bir küresel toparlanmaya ilişkin iyimserliğin yerini, büyümenin zirveye yaklaştığı ve merkez bankalarının acil durum teşvik önlemlerini yavaş yavaş azaltacağı yönündeki hafif korkular aldı’’ dedi. 

 (Guardian)