Cardiff Üniversitesi'ndeki Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü'nün Direktörü Julie Williams, yaptığı açıklamada, "Bu, Alzheimer araştırması alanında çığır açan bir çalışma ve 30 yıllık çalışmanın doruk noktasıdır" dedi. 

‘YÜZDE 80 GEN KAYNAKLI’

Williams, "Sigara, egzersiz ve diyet gibi yaşam tarzı faktörleri Alzheimer gelişimimizi etkiliyor ve şimdi bunları ele almak için harekete geçmek, riski azaltmanın olumlu bir yolu. Ancak, hastalık riskinin yüzde 60-80'i genetiğimize dayanıyor ve bu nedenle biyolojik nedenleri araştırmaya ve dünya çapında etkilenen milyonlarca insan için çok ihtiyaç duyulan tedavileri geliştirmeye devam etmeliyiz" diye ekledi. 

Çalışmada, yeni keşfedilen genlerin bir kısmı, vücuttaki proteinler arasında iltihaplanma ve bağışıklık sisteminin beyin hücrelerine nasıl zarar verebileceğini gösteren çok ayrıntılı reaksiyonlara odaklanıyor. Nature Genetics dergisinde yayınlanan çalışma, "Bu çalışmada tanımlanan yeni risk çeşitleri, Alzheimer hastalığının ilerlemesi ile önemli ölçüde ilişkilidir" diyor. Uzmanlar, keşfin bilim insanlarına ölümcül beyin hastalığı riskini azaltabilecek tedaviler, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri için potansiyel yeni hedefler sağlayacağını söylüyor.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ÖRNEKLER

Küresel çalışma, klinik olarak Alzheimer teşhisi konan 111 bin 326 kişinin genomlarını analiz etti ve bilişsel olarak sağlıklı 677 bin 663 kişiden alınan genlerle karşılaştırdı. Genomlar, Avrupa Birliği, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, İzlanda, Nijerya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki klinikler tarafından sağlandı. Çalışma, Alzheimer riskinin artmasıyla bağlantılı 75 gen tanımladı ve bunların 33'ü zaten biliniyordu. Ayrıca, amiloid beta ve tau'nun rolleri üzerine yıllarca süren araştırmaları da doğruladı. (CNN)