Tel Aviv'deki Sheba Tıp Merkezinde 154 sağlık personelinin katıldığı araştırmanın başlamasından iki hafta sonra, araştırmacılar aşının antikor düzeylerini yükselttiğini tespit etti.

Ancak araştırmanın baş araştırmacısı Gili Regev-Yochay'a göre bu antikor artışı, Omikron'a karşı yalnızca kısmi bir savunma sağlıyor. Regev-Yochay, önceki varyantlara karşı daha etkili olan aşıların, omicrona karşı daha az koruma sağladığını söyledi. Yine de, araştırma esnasında enfekte olanların sadece hafif semptomları vardı veya hiç semptomları yoktu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATABİLİR

Geçen hafta, Avrupa Birliği otoriteleri, sık sık yapılan Covid-19 hatırlatma aşılarının bağışıklık sistemini zayıflatabileceği ve beklenen etkiyi yaratamayacabilecekleri konusunda uyarılarda bulunmuştu.
İsrail, aşının dördüncü dozunu 60 yaşın üzerindekilere ve bağışıklığı düşük olanlara uygulamaya, vakalardaki artış nedeniyle Aralık ayı sonlarında başlamıştı. İsrail Sağlık Bakanlığı'na göre, o zamandan beri yarım milyondan fazla İsrailliye dördüncü doz aşı uygulandı.

DÖRDÜNCÜ DOZA DESTEK YOK

Regev-Yochay yaptığı sanal bir basın toplantısında dördüncü dozu toplumdaki bağışıklığı en kırılgan kişilere uygulama kararının doğru olduğunu, çünkü bunun omikron'a karşı ek fayda sağlamış olabileceğini söyledi. Ancak sonuçlar, tüm nüfusa daha geniş dördüncü doz aşı uygulanmasını desteklemedi, diye de ekledi.

ANTİKOR ARTIŞI TESPİT EDİLDİ

Sheba'daki araştırmacılar, daha önce üç kez Pfizer-BioNTech aşısı uygulanmış 120 gönüllü üzerinde Moderna aşısını- dördüncü doz olarak kullanarak bir çalışma daha yürütüyorlar. Regev-Yochay'a göre, çalışmanın ön sonuçlarının yayımlanmasına bir hafta kala, dört doz Pfizer dozu uygulananlardakilere benzer oranda bir antikor artışı şimdiden tespit edildi.