Corona virüsü salgınında ikinci pandemi dönemi yaşanırken diğer yandan da aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Dünyada 1 milyon 700 binden fazla insanın ölümüne sebep olan virüsün mutasyona uğramasının ardından merak edilenleri Doktor Serdar Savaş anlattı. 

Dünyada koronavirüsüyle mücadele tüm hızıyla devam ederken virüsün mutasyona uğraması büyük endişeye sebep oldu. 

Mutasyona uğrayan virüs sebebiyle ülkemizde, İngiltere, Güney Afrika, Hollanda ve Danimarka'ya uçuşlar yasaklandı. 

Bir dönem Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörlüğü de yapan Doktor Serdar Savaş, Sözcü'den Habip Atam'a konuştu. 

Savaş "Virüs mutasyona uğradı. Bu beklenen ve gayet doğal bir durum. Mutasyona uğraması bulaşıcılığı üzerinde oldukça etkili oldu. Maalesef bu virüs artık daha kolay bulaşmaya başladı. Hastalığın seyri üzerinde bir etkisi yok. Aşılardan etkilenmek konusunda bir farklılık yok. Yine aynı aşılar kullanılacak" dedi. 
 

"GELEN AŞILARA GÜVENMİYORUM"

Virüsün farklı bir mutasyonunun tehlikeli olabileceğini ancak şu anda sorunun sadece yayılma hızıyla ilgili olduğunu belirten Savaş, asıl önemli olanın aşıya ulaşmak olduğunu belirtti. 

Savaş, "Aslında bizim hayatımızda çok fazla değişen bir şey yok. Korunmamıza aynen devam edeceğiz. Fakat aşı meselesi çok önemli. Aşıyla ilgili Türkiye'nin korumakta etkin olan, yan etkisi bulunmayan ve güvenilir bir aşıya ulaşması lazım. Öyle bir aşıya henüz ulaşabilmiş değiliz" açıklamasını yaptı. Faz 3 çalışmaları henüz tamamlanmayan aşılara güvenmediğini belirten Savaş, "Çin'den SinoVac'tan ithal edilen aşı hakikaten ne olduğu belli olmayan bir aşı. Kovask'a katılmadı. Kovaks neydi? Haziran ayında kurulan 192 ülkenin katıldığı, kaliteli aşıyı doğrudan üreticisinden ucuza almak için kurulan bir iş birliği organizasyonuydu. Buna katılmadı. Bu aşıların güvenilir olduğuna inanmıyorum. Çünkü faz 3 çalışmaları yapılmadı. Şu anda mesele virüsün mutasyonundan ziyade aşı meselesi diye" konuştu. 

TAM KAPANMA İMKANSIZ

Dünyada geliştirilen aşılar arasında Pfizer/BioNTech, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneka ve Moderna tarafından sunulan aşıların kaliteli olduğunu ifade eden Doktor Savaş, RNA merkezli aşılarda corona virüsün dış protein yapısının vücuda tanıtıldığı ve savunma mekanizmasının bu proteini düşman olarak tanımasının sağlandığı belirtti. 

Savaş protein parçacıklarının farklı aşılarda da kullanıldığını söyledi. 

Savaş, salgının engellenmesi için 28 günlük tam kapanma ve aşının gerekli olduğunu, ancak bunun ekonomik anlamda mümkün olmadığını belirterek, "Bunun sosyal maliyeti çok yüksek olur. Fakir fukarayı mahvederler. Eğer insanlara geçinebilecekleri kadar bir para verilirse mümkün olurdu. Ne yazık ki ekonominin hali ortada" dedi. 

Pandemi süreciyle ilgili alınan tedbirlerin de yetersiz olduğunu belirten Doktor Serdar Savaş "Ocak Aralık'tan, Şubat da Ocak'tan daha kötü olacak" diyerek pandeminin Haziran 2024'te son bulacağını öne sürdü.