Dünya Sağlık Örgütü'nün kilit karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nde bu hafta bir araya gelen delegelerin, hemşirelik mesleğini daha fazla yatırım, destek ve eğitim yoluyla dönüştürmeye çağıran bir kararı kabul etmeleri bekleniyor.

‘’SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YATIRIM YAPIN’’

Dünya Sağlık Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının herkese “inanılmaz koşullar altında inanılmaz işler yapan inanılmaz insanlar olduklarını” hatırlattığını söyleyerek, ülkeleri yaklaşık yüzde 50'si hemşire ve ebe olan sağlık çalışanlarına yatırım yapmaya çağırdı.

Açılış konuşmasında, "Onlara çok şey borçluyuz ve buna rağmen dünya çapında sağlık ve bakım çalışanları genellikle korumadan, ekipmanlardan, eğitimden, makul ücretten, güvenli çalışma koşullarından ve hak ettikleri saygıdan yoksunlar" dedi.

TOPLAM HEMŞİRE 27.9 MİLYON

Dünya Sağlık Örgütü'nün stratejik yönergeleri, ülkelere hemşirelik ve ebelik eğitimini iyileştirmeye, daha fazla iş yaratmaya ve yeterli sayıda insana sahip olduktan sonra ülkelerin onları tutabilmesini sağlamaya çağırıyor. 

DSÖ, 27.9 milyonluk mevcut küresel hemşirelik iş gücünün, ona ihtiyaç duyulandan 5,9 milyon eksik kaldığını ve eksikliğin düşük ve orta gelirli ülkelerde "ezici bir şekilde" hissedildiğini tahmin ediyor.

HEMŞİRELER KONSEYİ: KİTLESEL GÖÇ OLABİLİR

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), Covid-19 etkisini “hemşirelik işgücünün kitlesel travması” olarak benzetti ve mesleğin küresel açığı yaklaşık 13 milyona çıkarabilecek bir “kitlesel göç” görebileceğini öne sürdü.

Pandeminin “mesleki enfeksiyonlar, stres ve Covid-19 hastalarına aylarca bakmaktan kaynaklanan tükenmişlik de dahil olmak üzere sağlık işgücüne yönelik riskleri açıkça artırdığını” kaydederek, bazı ülkelerde hemşireler ayrıca fiziksel şiddet ve psikososyal damgalanma ile karşı karşıya kaldığını açıkladılar.

(Guardian, Çeviri:Polemikhaber)