Almanya, İtalya ve Fransa, 2,6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan bir virüse karşı kitlesel aşılama kampanyasına darbe indirerek aşıyı askıya aldı. Ancak DSÖ, AstraZeneca ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşının güvenli olduğu ve aşı ile rapor edilen kan pıhtıları arasında bir bağlantı olmadığı konusunda ısrar etti. 

‘İLİŞKİ BULAMADIK’

DSÖ baş bilim adamı Soumya Swaminathan yaptığı açıklamada, "İnsanların paniğe kapılmasını istemiyoruz ve şimdilik ülkelerin AstraZeneca ile aşılamaya devam etmesini tavsiye ediyoruz" dedi ve "Şimdiye kadar, bu olaylarla aşı arasında bir ilişki bulamadık" şeklinde ekledi. 

‘FAYDASI ZARARINDAN ÇOK’

Avrupa İlaç Ajansı yaptığı açıklamada, "AB'de her yıl farklı nedenlerle binlerce insanın kan pıhtıları geliştirdiğini" ve aşılanan kişilerdeki olay sayısının "genel nüfustan daha fazla görünmediğini" söyledi ve "AstraZeneca aşısının, hastaneye yatma ve ölüm riskiyle birlikte corona virüsü önlemedeki faydaları, yan etki risklerinden ağır basmaktadır" dedi. 

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

DSÖ ve Avrupa İlaç Ajansı uzmanları, AstraZeneca aşılarından elde edilen verileri ayrı ayrı tartışacaklar ve başka herhangi bir eyleme karar vermek için Perşembe günü olağanüstü bir toplantı yapacak. Uzmanlar, aşılanan kişilerde kan pıhtılaşması ve trombositopeni vakalarının sayısının aşılanmamış nüfustan daha fazla olmadığını söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki tıp uzmanlarını temsil eden Uluslararası Tromboz ve Hemostaz Derneği Cuma günü yaptığı açıklamada, "uygulanan milyonlarca Covid-19 aşısına kıyasla bildirilen az sayıdaki trombotik olay doğrudan bir bağlantı önermiyor" dedi.

(Guardian, çeviri: polemikhaber)